Με συνεδρίαση που αναζητήθηκε η ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση για τις περισσότερες μετοχές της αγοράς, λιγοστά blue chip βρέθηκαν κάτω από ισχυρές πιέσεις και  η αγορά κατάφερε να διατηρήσει τις προσδοκίες των αισιόδοξων για προσέγγιση των επιπέδων προ της πανδημίας.

Πρωταγωνίστρια στο τραπεζικό κλάδο ήταν η Alpha Bank έχοντας τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών αλλά και την μεγαλύτερη πτώση. Αιτία για αυτή την αντιμετώπιση ήταν η έκτακτη ΓΔ αύριο για να αποφασιστεί επίσημα η ΑΜΚ που στοχεύει στην άντληση 800 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 927,29 μονάδες με κέρδη +0,16% με τη βοήθεια των εντολών που εισήγαγαν οι ισχυροί θεσμικοί στις δημοπρασίες, για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος. Στο «θαύμα» των τελευταίων λεπτών συνέβαλαν η μείωση των απωλειών της ΑΛΦΑ που έχανε λίγο πριν το φινάλε -2,5% (έχοντας πλησιάσει και το -6% στις 15:20) αλλά έκλεισε στο -1,54%.

Επίσης σημαντική θετική συνεισφορά είχαν τα κέρδη της ΕΕΕ που από οριακά έγιναν +1,21% στις δημοπρασίες. Αυτά υπογραμμίζουν την μέριμνα των ισχυρών διαχειριστών χαρτοφυλακίων να μαζέψουν την προσφορά στα χαμηλά και να κρατήσουν την αγορά σε επαφή με το στόχο των 950 μονάδων.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επηρεασμένος από τον τραπεζικό και τις πιέσεις που προκάλεσαν απώλειες σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ εμφάνισε μεταβολή +0,06% καταλήγοντας στις 2254,14 μονάδες.

Στενό εύρος διακύμανσης

Τη διαπραγμάτευση σφράγισε για δεύτερη μέρα η σφικτή διακύμανση του μέσου όρου που προέκυψε από τις ήπιες πιέσεις στα καθοδικά blue chip και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για συγκεκριμένα blue chip. Ήταν εύρους 6 μονάδων δεν προκάλεσε υπολογίσιμα ημερήσια κέρδη παρά μόνο στις ΛΑΜΔΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΕΕ. Ξεχώρισαν επίσης για την πτώση τους πάνω από -1,0% οι ΑΛΦΑ ΦΡΛΚ και ΟΤΕ. Ωστόσο ώθησε ψηλότερα τον 25άρη από τις Τράπεζες η ΕΤΕ και η φυγή από το ρίσκο αφορούσε τελικά 8 από τα blue chip ενώ στο μεγαλύτερο διάστημα του δεύτερου μέρους τα πτωτικά ήταν 15. Δεν υπήρξε συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές άνοιξαν και συνέχισαν αρχικά με ενθουσιασμό ανοδικά και επίσης συντονισμένα, η τιμή των βασικών τους δεικτών αποκλιμακώθηκε μετασχηματίζοντας την ανοδική τους πορεία σε πτωτική. Οι επενδυτές τα κράτησαν όσο λειτουργούσε η Αθήνα, σε κέρδη της τάξης του +0,02%, με δεδομένη την πτώση στη Wall Street. Εδώ, το ανώτερο ορίστηκε με τη συμπλήρωση λιγότερων από δύο λεπτά και ήταν στις 928,29 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε την προτελευταία ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ήταν στις 622,30 μονάδες.

Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 66,738 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων λίγο πάνω από 12,7 εκατ. Συνεχίστηκε συνεπώς το ενδιαφέρον για προσυμφωνημένες συναλλαγές και σήμερα αφορούσαν τις ΟΠΑΠ ΕΛΠΕ ΛΑΜΔΑ ΕΤΕ και ΔΕΗ.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 927,23 με ανοδικό χάσμα (1,4 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (925,83), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με ανοδική τάση που όρισε το ανώτερο στις 10:31. Ήταν οι 928,29 μονάδες που ήταν περίπου 2 μονάδες πάνω από το μέγιστο την προηγούμενη. Κυριάρχησε αμέσως μετά με οδηγό τις εντολές πώλησης για την ΑΛΦΑ που παρέσυρε σε κάθοδο και τις 4 τράπεζες και τις περισσότερες μετοχές του 25άρη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 15:20 ήταν οι 922,30 μονάδες από 923,62 την περασμένη σύνοδο. Η αγορά σφραγίστηκε από την πλάγια κίνηση των βασικών δεικτών σε δυο ζώνες τιμών με ήπιο αλλά σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών σε ορισμένες μετοχές του 25άρη που σε κάθε περίπτωση ήταν περισσότερες από τις ανοδικές την Παρασκευή.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι ΛΑΜΔΑ +1,97%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,40%, και ΕΕΕ +1,21%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΑΛΦΑ -1,54%, ΦΡΛΚ -1,35%, και ΟΤΕ -1,02%, τα υπόλοιπα πέντε πτωτικά είχαν απώλειες κάτω του -0,80%.

Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 12,74 εκατ. ευρώ δηλαδή κοντά στη μέση ημερήσια αξία τους τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έμεινε στο 0,740% από 0,733% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,14%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,54%, την ΕΤΕ στο +0,74%, ΕΥΡΩΒ στο +0,12% και την ΠΕΙΡ στο +0,37%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,33%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,995 δις ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 61, των καθοδικών 41 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 25.

Η εικόνα των κλαδικών δεικτών έχει ως ακολούθως: Ανοδικοί ΔΑΠ +1,83% (Ακίνητης Περιουσίας), ΔΤΠ +1,23% (Τρόφιμα & Ποτά), ΔΒΠ +0,76% (Βιομηχ. Πρ. και Υπηρεσίες), ΔΤΧ +0,48% (Τεχνολογία). Στον αντίποδα με απώλειες σημαντικές οι ΔΥΓ -2,54% (Εταιρίες Υγείας), ΔΕΜ -1,23% (Εμπόριο), ΔΤΛ -0,99% (Τηλεπικοινωνίες), ΔΑΣ -0,80% (Ασφάλειες) και ΔΤΑ -0,60% (Εταιρίες για ΤΑΞΙΔΙΑ & ΑΝΑΨΥΧΗ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders