H απογοήτευση που προκάλεσε στην αγορά η αποτυχία της πολυαναμενόμενης συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάϊντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στο να υπάρξει διέξοδος για να ξεπερασθούν οι πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, προκάλεσε τη νέα σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας.

Η ισοτιμία της λίρας υποχώρησε κατά 1,1% έναντι του δολαρίου και ηγήθηκε της πτώσης των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών στις αγορές συναλλάγματος, μια ημέρα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Πιέσεις δέχθηκε και το τουρκικό χρέος με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανεβαίνει κατά 16 μονάδες βάσης στο 18,2%, ενώ στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης οι βασικός δείκτης της αγοράς κατέγραφε οριακές μεταβολές.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε περισσότερο από 3% την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα νομίσματα αναδυόμενων αγορών λόγω της αισιοδοξίας που επικρατούσε εν αναμονή της συνάντησης του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ερντογάν ότι η θέση της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 παραμένει αμετάβλητη, διέλυσε τις ελπίδες για επικείμενη πρόοδο στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Παρότι οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι ομάδες τους θα συνεχίσουν τις συζητήσεις, το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε κάποια διέξοδος, επανέφερε τα σύνεφα πάνω από τα τουρκικά ενεργητικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές