Το ύψος της ενίσχυσης, τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), καθορίζει η κοινή απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι de minimis αφορά τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων της Λέσβου, οι οποίοι θα αποζημιωθούν για την επιζωοτία, που παρουσιάστηκε κατά τα έτη παραγωγής 2016-2018, τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας crimson στις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας, λόγω σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Αυγούστου του έτους 2020 και  των παραγωγών σταφίδας ποικιλίας «σουλτανίνα» στην ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης, των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου του έτους 2020.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται ως ακολούθως:

α) Για τους κτηνοτρόφους της νήσου Λέσβου, σε 14 ευρώ/αίγα ή πρόβατο,

β) για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας crimson στις Π.Ε Ημαθίας και Πέλλας, σε 270 ευρώ/στρέμμα,

γ) για τους παραγωγούς σταφίδας ποικιλίας «σουλτανίνα» στην ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης ως εξής:

1. Για ποσότητα σταφίδας μέχρι 10.000 κιλά, ποσό 2.500 ευρώ,

2. Για ποσότητα σταφίδας από 10.001 κιλά έως 20.000 κιλά, ποσό 10.000 ευρώ,

3. Για ποσότητα σταφίδας από 20.001 κιλά και άνω, ποσό 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

Όροι επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας είναι όσοι πληρούν τους κάτωθι όρους επιλεξιμότητας:

α) Για τους κτηνοτρόφους της νήσου Λέσβου:

1. Διέθεταν για τα έτη 2016, 2017 και 2018 ζωικές εκμεταλλεύσεις στη νήσο Λέσβο με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω του έτους).

2. Έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος απώλειας του ζωϊκού τους κεφαλαίου δηλαδή για το έτος 2016 ή 2017 ή 2018.

β) Για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας crimson στις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας:

Να έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2020.

γ) Για τους παραγωγούς σταφίδας ποικιλίας «σουλτανίνα» στην ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης:

1. Να έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος αιτήσεων 2020,

2. να έχει πιστοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ η ζημία λόγω βροχόπτωσης.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν χορηγούνται οι ενισχύσεις

Δεν μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις:

1. Το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά.

2. Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες.

3. Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων.

4. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικτή δραστηριότητα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται σε διακριτή λογιστική παρακολούθηση.

5. Απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή. Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, οι οποίες δεν χορηγούνται για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες ή δεν συνδέονται με συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες, μπορούν να σωρεύονται με άλλες κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφασης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΕΕ: Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα
AGRO |

Οι «μαύρες» και οι «γκρίζες» αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Τα κύρια ευρήματα

Ως μέρος των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων, η Κομισιόν θα προτείνει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών