Οι τράπεζες είναι προφανώς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, αλλά έχουν και κοινωνική ευθύνη. Έχουν τεράστια ευθύνη έναντι εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που τις στήριξαν με τις αποταμιεύσεις τους εδώ και δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή το ιδιωτικό μη εξυπηρετούμενο χρέος είναι στα 242,6 δισεκ. ευρώ, ενώ την περίοδο της πανδημίας δημιουργήθηκαν 4 δισεκ. νέα «κόκκινα» δάνεια.

Είναι ώρα αποφάσεων και ήδη υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και από την πλευρά της Πολιτείας και οι τράπεζες οφείλουν να κινηθούν αναλόγως για να στηρίξουν την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μην λησμονούμε ότι οι τράπεζες πέρα από την αύξηση των καταθέσεων κατά 20 δισεκ. ευρώ περίπου, έχουν αντλήσει και περίπου 44 δισεκ. ευρώ ως ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας και δύναται να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.

Θέλουμε ή δεν θέλουμε τόνωση της οικονομίας; Προφανώς και ναι, ενώ αναμφίβολα ουδείς επιθυμεί να δημιουργηθεί μια νέα γενιά μπαταχτζήδων. Όμως πρέπει οι άνθρωποι που στήριξαν την οικονομία εδώ και δεκαετίες και είχαν ατυχίες ή τους έπληξε η δεκαετής οικονομική κρίση και τον τελευταίο χρόνο η πανδημία να βοηθηθούν. Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη. Σίγουρα έγιναν πολλά και πρέπει να αποφασιστούν και άλλα πιο τολμηρά βήματα, ενώ να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και με τα νέα εργαλεία που υπάρχουν όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Ακόμα και σε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, της ρύθμισης οφειλών, η περίφημη δεύτερη ευκαιρία, ο νόμος 4738/2020, τελεί υπό την αίρεση των τραπεζών για να προχωρήσει ουσιαστικά.

Πρέπει και οι τράπεζες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αλλάξει η νοοτροπία τους. Θα πει κανείς ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές τους υποχρεώσεις.

Πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να υπάρξουν και εναλλακτικές, όπως π.χ. η στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχει τα εργαλεία να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την πραγματική οικονομία από την στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζονται αμετακίνητες και χωρίς διάθεση να βοηθήσουν.

Η αγορά στενάζει και θέλει ανάσες σημαντικές. Η ώρα είναι τώρα και όχι χθες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion