Κατάργηση των δασμών και της γραφειοκρατίας προβλέπεται στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και η Αυστραλίας η οποία ανακοινώθηκε σήμερα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε τη συμφωνία κάνοντας λόγο για «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η βρετανική κυβέρνηση βλέπει τη συμφωνία ως σημαντικό κομμάτι της μετά το Brexit εμπορικής και διπλωματικής στρατηγικής της για να μετατοπίσει το οικονομικό βάρος της χώρας μακριά από την Ευρώπη και να κυνηγήσει νέες ευκαιρίες στα κράτη της περιοχής Ινδίας-Ειρηνικού.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο Τζόνσον ξεπέρασαν τα δύσκολα σημεία κατά τη διάρκεια συνομιλιών ύστερα από συνεδρίαση της Ομάδας των 7 (G7) στη Βρετανία το σαββατοκύριακο, στην οποία παρευρέθη ο Μόρισον ως προσκεκλημένος.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Αυστραλία, που υποστηρίζεται από την κοινή μας ιστορία και τις κοινές μας αξίες», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση.

Η Βρετανία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και η Αυστραλία ο 20ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας, με την αξία του διμερούς εμπορίου να φθάνει τα 26,9 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (20,7 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ).

Πριν από την ένταξη της Βρετανίας στην τότε ευρωπαϊκή κοινή αγορά το 1973, η Βρετανία ήταν η πιο προσοδοφόρα εμπορική αγορά της Αυστραλίας.

Αν και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές λεπτομέρειες, με βάση ορισμένες επίσημες εκτιμήσεις η συμφωνία θα μπορούσε να προσθέσει 500 εκατ. λίρες στο βρετανικό ΑΕΠ μακροπρόθεσμα – μικρή συνεισφορά για μια οικονομία αξίας περίπου 2 τρισ. λιρών.

Ωστόσο, χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα καθώς η Βρετανία αναπτύσσει τη δική της εμπορική πολιτική για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ύστερα από την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή