Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι το Πεκίνο αντιπροσωπεύει «μια συστημική πρόκληση για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου στην Ευρώπη Ινστιτούτου Κινεζικών Μελετών «Merics», Μίκο Χουοτάρι. Η πρεσβεία  του Πεκίνου στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία υπερβάλλει όσον αφορά την απειλή που δημιουργεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Αυτό δείχνει ότι η Κίνα αισθάνεται επίθεση, δήλωσε ο Χουοτάρι. «Η προειδοποίηση του Πεκίνου ήταν αρκετά δυνατή και ξεκάθαρη.Το Πεκίνο δεν θέλει να μπει στη γωνία από μια τέτοια συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», όπως εξηγεί.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο ήταν μια χώρα που δεν εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες: η Κίνα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έλαβαν χθες σαφή θέση για το Πεκίνο : «Η χώρα αποτελεί συστημική πρόκληση».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν μπουν σφήνα στη διατλαντική αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Η αντίδραση ήταν άμεση και ήλθε από την πρεσβεία της Κίνας στην ΕΕ. Η στρατιωτική συμμαχία υπερβάλλει για την απειλή που προέρχεται από την Λαϊκή Δημοκρατία και δημιουργεί έτσι κλίμα αντιπαράθεσης. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει ορθολογικά την εξέλιξη της Κίνας», όπως τόνισε.
«Είναι σαφές ότι η ηγεσία του Πεκίνου συναρτά ιδιαίτερα τις διεθνείς σχέσεις της Κίνας από την διμερή δομική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Η Κίνα αντιλαμβάνεται ότι το ΝΑΤΟ δεν βλέπει πλέον μόνο τη Ρωσία, αλλά όλο και περισσότερο και την Κίνα ως απειλή. Η στρατηγική αντίδραση της Κίνας θα είναι να διασπάσει τις συμμαχίες, στην Ευρώπη, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ασία», πρόσθεσε ο Μίκο Χουοτάρι στο DLF.

«Στη Γερμανία αναλογεί έναν ειδικός ρόλος. Το Πεκίνο εξακολουθεί να βλέπει το Βερολίνο ως εταίρο που επιδιώκει ανεξάρτητα οικονομικά συμφέροντα και δεν είναι εγκλωβισμένο σε ένα μοντέλο νέου Ψυχρού Πολέμου. Η Γερμανία αντιμετωπίζεται ως πιο διαφοροποιούμενη, ως παίκτης με δικά του συμφέροντα», κατέληξε ο Χουοτάρι.

Πηγή: Deutschlandfunk

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα