Στο 84,90% ανήλθε το ποσοστό των μετόχων που ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank έως 800 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση της Τρίτης, η οποία πραγματοποιήθηκε με απαρτία 57,30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά Paulson που ελέγχει περί το 5,5% του ελληνικού ομίλου ήταν απούσα, παρά το γεγονός πως είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεσή της να καταψηφιστεί η πρόταση για την κεφαλαιακή ενίσχυση.

«Στο νέο περιβάλλον θετικών προσδοκιών που διαμορφώνεται, θέλουμε η Τράπεζά μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εν όψει μίας ισχυρής ανάκαμψης που θα στηρίζεται στις επενδύσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κ. Βασίλης Θ. Ράπανος στην ομιλία του στη ΓΣ.

Από την πλευρά του, ο CEO του Ομίλου κ. Βασίλης Ε. Ψάλτης υπογράμμισε ότι «αντλούμε αναπτυξιακά κεφάλαια για να υποστηρίξουμε τους Πελάτες μας προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, δημιουργώντας, παράλληλα, ισχυρή αξία για τους Μετόχους μας».

Οι επόμενες ενέργειες

Με την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας με στόχο έως τα μέσα Ιουλίου η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί και να έχουν εισαχθεί οι νέοι τίτλοι προς διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί η τιμή της αύξησης, αλλά και η ημερομηνία καταγραφής των μετόχων, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα υποβολής προσφορών. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα από την τράπεζα.

Για το λόγο αυτό η ΓΣ παρείχε εξουσιοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, αλλά και για να εξειδικεύσει τους όρους της ΑΜΚ και της δημόσιας προσφοράς.

Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την 25η Ιουνίου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το άνοιγμα η υποβολή προσφορών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 30ή Ιουνίου.

Η δημόσια προσφορά, που αφορά τους εν Ελλάδι μετόχους και η ιδιωτική τοποθέτηση που απευθύνεται στο ΤΧΣ και στους μετόχους στο εξωτερικό, θα διενεργηθούν παράλληλα.

Όλες οι αποφάσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, οι αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ήταν οι εξής:

(1) Ενέκρινε την αύξηση του ονομαστικού μετοχικού έως το ποσό των 0,8 δισ. ευρώ, με καταβολή σε μετρητά, την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και την έκδοση νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη

(2) Εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως καθορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη της ονομαστικής αξίας των 0,30 ευρώ

(3) Αποφάσισε ότι η προθεσμία καταβολής της αύξησης να είναι έως 4 μήνες και θα αρχίζει από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα ορίζει την τιμή διάθεσης.

(4) Πρότεινε οι νέες μετοχές να διατεθούν: α. στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς και β. εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών.

(5) Αποφάσισε ότι η δημόσια προσφορά και η ιδιωτική τοποθέτηση να διενεργηθούν παράλληλα. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτήθηκε να καθορίσει τον επιμερισμό της Συνδυασμένης Προσφοράς μεταξύ Δημόσιας Προσφοράς και Ιδιωτικής Τοποθέτησης.

(6) Αποφάσισε ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση ή στη Δημόσια Προσφορά θα δικαιούνται κατανομής κατά προτεραιότητα, η οποία θα καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο.

(7) Αποφάσισε ότι το καθαρό ποσό της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, στο πλαίσιο διευκόλυνσης/επιτάχυνσης της εκτέλεσης του ήδη ανακοινωθέντος στρατηγικού σχεδίου της.

(8) Αποφάσισε ότι η αίτηση εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ θα υποβληθεί μετά την ολοκλήρωση της συνδυασμένης προσφοράς και την καταβολή των κεφαλαίων κάλυψης της αύξησης. Οι νέες μετοχές θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρισμα για το οικονομικό έτος 2021 και μετά, με την επιφύλαξη όλων των εφαρμοστέων νόμων.

(9) Αποφάσισε την τροποποίηση του Άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας.

(10) Εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο όπως συμπληρώσει τις ελλείπουσες λεπτομέρειες στο καταστατικό κατά την ανωτέρω τροποποίηση σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αύξησης, καθορίσει οποιοδήποτε άλλο σχετικό με την έκδοση και τη συνδυασμένη προσφορά θέμα, και προβεί σε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια, πράξη ή δικαστική ενέργεια για τους σκοπούς της πραγματοποίησης της αύξησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις