Στην τελική ευθεία εισέρχεται η αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank. Σήμερα συνεδριάζει η γενική συνέλευση των μετόχων της και εφόσον δοθεί το πράσινο φως θα ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες με στόχο έως και τις αρχές Ιουλίου ο ελληνικός όμιλος να έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό.

Η νέα έκδοση μετοχών αποτελεί στοίχημα για το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη, καθώς θα διευκολύνει την εκτέλεση του project με την κωδική ονομασία «Tomorrow».

Η επιτυχής εφαρμογή του πλάνου που έχει σχεδιαστεί θα δημιουργήσει μία νέα Alpha Bank με μεγαλύτερα κέρδη, πιο ασφαλή, με υψηλή απόδοση για τους μετόχους της, ικανή να χρηματοδοτήσει επαρκώς την πραγματική οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετά τη θετική εισήγηση της ΓΣ την ερχόμενη Τρίτη, θα δοθεί μία ολιγοήμερη προθεσμία σε όσους θέλουν να λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, ώστε να αποκτήσουν μετοχές της τράπεζας μέσω του ΧΑ.

Το χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι μέτοχοι μετά το τέλος της συνεδρίασης που θα οριστεί. Μόνον υπό αυτήν την προϋπόθεση θα μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν προσφορές.

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτό για 3 ημέρες.

Κάθε μέτοχος θα μπορεί ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών για τις οποίες θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, να διατηρήσει αμετάβλητο το ποσοστό του.

Εφόσον όλα πάνε καλά, τα φρέσκα κεφάλαια θα μπουν στα ταμεία της τράπεζας στις αρχές Ιουλίου, ενώ στις αρχές του β΄ δεκαημέρου του ίδιου μήνα αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο ΧΑ.

H Alpha Bank του αύριο

Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει δημοσίως ο κ. Ψάλτης, βασικός στόχος της κεφαλαιακής ενίσχυσης αποτελεί η στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η έγκαιρη εξασφάλιση του αναπτυξιακού κεφαλαίου που αναμένεται να διαθέσει η τράπεζα μέσα στα επόμενα χρόνια, θα της επιτρέψει να επιτύχει νωρίτερα τους στόχους κερδοφορίας της, θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της δομής και στην εφαρμογή της μερισματικής της στρατηγικής.

Επιπλέον, η επερχόμενη ΑΜΚ θα προσφέρει στην τράπεζα την αναγκαία ευελιξία για τη χρηματοδότηση έργων υψηλής αξίας, επιτρέποντάς της να είναι επιλεκτική ως προς το προφίλ κινδύνου/κερδοφορίας τέτοιων έργων, και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών της απαιτήσεων σε όλο τον ορίζοντα του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank μέχρι σήμερα έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) κατά 18 δισ. ευρώ, μετά και το Project Galaxy, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συναλλαγής τιτλοποίησης που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ελλάδα ( 10,8 δισ. ευρώ).

Οι νέες συναλλαγές ΜΕΑ ύψους 8,1 δισ. ευρώ που δρομολογούνται, θα μειώσουν το δείκτη καθυστερήσεων στο 7% μέχρι το τέλος του 2022, ενώ μέχρι το 2024 ο ισολογισμός αναμένεται να έχει εξυγιανθεί πλήρως.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί βελτίωση της ποιότητας των αποτελεσμάτων χρήσης, καθώς ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης του τρέχοντος κόστους κινδύνου είναι η διαχείριση των κόκκινων χαρτοφυλακίων και όχι οποιαδήποτε επιδείνωση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων.

Στόχος είναι το κόστος πιστωτικού κινδύνου να μειωθεί σημαντικά, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων στο 10% το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις