«Εντατικές και εποικοδομητικές», καθώς και «πραγματιστικές» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις συνομιλίες που είχε με τον Τζο Μπάιντεν. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπήρξε ένταση ή επιθετικότητα στη διάρκειά τους, ενώ χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «έμπειρο ηγέτη» αλλά και «πολύ διαφορετικό από τον Ντόναλντ Τραμπ».

Από την πλευρά του, στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν κανενός είδους απειλές, όμως υπογράμμισε πως έθεσε καθαρά την αμερικανική θέση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να «κάνουν μπίζνες» με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Μόσχα θα σέβεται τους διεθνείς κανόνες.

Δύο συναντήσεις, διάρκειας 3,5 ωρών

Στις δύο συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 3,5 ωρών – αρχικά των δύο προέδρων με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και, στη συνέχεια, με διευρυμένες αντιπροσωπείες – συζητήθηκε όλο το φάσμα των εκκρεμών ζητημάτων: Από την Ουκρανία και την Αρκτική (όπου είπε ότι αποκαθιστούνται οι υποδομές της σοβιετικής εποχής) μέχρι το θέμα της κυβερνοασφάλειας και των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ειδικά σε αυτό το θέμα, βγήκε και η μοναδική ενδεχομένως καλή είδηση από τη συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν: Την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την αναθεώρηση αναθεώρηση της συνθήκης New Start (που έχει ήδη παραταθεί), αλλά και μια κοινή διακήρυξη για την «στρατηγική σταθερότητα» επικεντρωμένη στο θέμα των πυρηνικών. Μια διακήρυξη που, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει ότι «δεν πρέπει ποτέ να κηρυχθεί πυρηνικός πόλεμος», αλλά και οποιοσδήποτε «πόλεμος από λάθος», όπως είπε ο Μπάιντεν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπήρξε πνεύμα κατανόησης των εκατέρωθεν θέσεων, καθώς και ότι συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι πρέσβεις στις θέσεις τους και να αποκατασταθεί μόνιμη διπλωματική επικοινωνία, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Κι αυτό προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι αχρείαστες εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατό.

Κόντρα για κυβερνοασφάλεια

Στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και τόνισε ότι έδωσε ενδελεχείς αποδείξεις γι’ αυτό στον συνομιλητή του. Πέρασε δε στην αντεπίθεση και ισχυρίστηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνοεπιθέσεων σήμερα προέρχονται από τις ΗΠΑ.’

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε πως έδωσε συγκεκριμένη λίστα με αμερικανικούς στόχους που δέχθηκαν επιθέσεις, ενώ απαίτησε να μην είναι στο «κάδρο» οι κρίσιμες υποδομές της κάθε χώρας. Το ρώτησα «πώς θα αισθανόταν εάν δέχονταν επιθέσεις οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας», είπε.

Αντιπαράθεση για Ναβάλνι

Σε σχέση με την υπόθεση του φυλακισμένου αντιπάλου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως γνώριζε ότι παραβίαζε τον νόμο όταν επέστρεφε στη Ρωσία και ότι οι αρχές θα τον συλλάμβαναν και θα τον παρέπεμπαν σε δίκη. Μάλιστα, δεν έδωσε εγγυήσεις ότι ο Ναβάλνι θα βγει ζωντανός από τη φυλακή.

Ο δεν Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις «καταστροφικές συνέπειες» που θα υπάρξουν για τη Ρωσία στην περίπτωση θανάτου του σημαντικότερου και πιο γνωστού αντιπάλου του Πούτιν.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Αμερικανίδας δημοσιογράφου, ο Πούτιν χαρακτήρισε όλους όσοι λαμβάνουν κονδύλια από τις ΗΠΑ ως «ξένους πράκτορες» από τη στιγμή που, όπως είπε, η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία αντίπαλο και απειλή. Ωστόσο, πρόσθεσε, τους επιτρέπεται να δρουν, εκτός εάν διαπιστωθεί ότι οργανώνουν εξτρεμιστικές ενέργειες και ταραχές.

Αιτιολογώντας δε τη γενικότερη καταστολή των αρχών της χώρας του απέναντι στους διαδηλωτές, σημείωσε πως δεν θέλει στη Ρωσία να δει να συμβαίνουν γεγονότα όπως αυτά στο αμερικανικό Καπιτώλιο, ούτε όμως να βιώσει η χώρα του ένα κίνημα όπως το Black Lives Matter.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολιτική Προστασία – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα για πολλές περιοχές
Επικαιρότητα |

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα για πολλές περιοχές

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

ΗΠΑ – Σχέδια για άνοιγμα των συνόρων στους πλήρως εμβολιασμένους
Επικαιρότητα |

ΗΠΑ: Σχέδια για άνοιγμα των συνόρων στους πλήρως εμβολιασμένους

Η Ουάσινγκτον καταρτίζει νέα, «προοδευτική προσέγγιση, που θα σημάνει, με λίγες εξαιρέσεις, ότι οι αλλοδαποί που θα έρχονται στις ΗΠΑ - από όλες τις χώρες - θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

Πυρκαγιές – Σκηνικό που θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2007
Επικαιρότητα |

Πυρκαγιές: Σκηνικό που θυμίζει έντονα το καλοκαίρι του 2007

«Τις μεσημεριανές ώρες εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης Στις 08:03, στις 08:24, στις 11:39, στις 12:55, στις 13:03, στις 14:42 και στις 16:29» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Φωτιές – Δεύτερη νύχτα αγωνίας για την Ελλάδα – «Μάχες» με τις πυρκαγιές σε Αρχαία Ολυμπία και Εύβοια
Επικαιρότητα |

Δεύτερη νύχτα αγωνίας για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απόψε εντοπίζεται στην Εύβοια, η οποία καίγεται για δεύτερη μέρα, αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη ούτως ώστε οι φλόγες να μην φτάσουν στον αρχαιολογικό χώρο