Οι εργαζόμενοι σε βρετανικούς οίκους ευγηρίας θα έχουν προσεχώς να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ενδεχόμενα: ή εμβολιάζομαι ή βρίσκομαι αντιμέτωπος με την απόλυση. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει αντίστοιχο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι στους οίκους ευγηρίας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι 52.000 και 151.000 αντίστοιχα. Ο κλάδος αντιδρά για την «αυταρχική» απόφαση της κυβέρνησης.

Η βρετανική κυβέρνηση περνάει νόμο τις επόμενες ημέρες, ο οποίος θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων στα σπίτια φροντίδας ηλικιωμένων, δίνοντας ένα περιθώριο 16 εβδομάδων μέχρι να κάνουν το εμβόλιο. Ειδάλλως θα πρέπει είτε να φύγουν από την «πρώτη γραμμή», αλλάζοντας ρόλο είτε να απολυθούν από τον οργανισμό για τον οποίο εργάζονται. Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι από τον νόμο θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 83,7% των υπαλλήλων φροντίδας στην Αγγλία έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά παραμένει ένα 16% (52.000 άτομα) που δεν έχει εμβολιαστεί. Πολλοί από αυτό το ποσοστό δεν εμβολιάζονται λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων, με επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι αυτό παρατηρείται συχνότερα μεταξύ εθνικών μειονοτήτων. Άλλοι φοβούνται πως δυνητικά ο εμβολιασμός θα τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας, με δημοφιλέστερη ανησυχία τον αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Η απόφαση ήρθε μετά από δημόσια διαβούλευση, διάρκειας πέντε εβδομάδων, ενώ από αύριο η βρετανική κυβέρνηση θα ανοίξει αντίστοιχη διαβούλευση με στόχο να διευρύνει τον συγκεκριμένο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), παρά το γεγονός ότι παραμένει ανεμβολίαστο μόλις το 11% (151.000 άτομα) του προσωπικού του.

Επιβολή του μέτρου ή εκστρατεία ενημέρωσης;

Η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει πως το μέτρο αυτό θα σώσει ζωές, ενώ είναι γεγονός ότι υπάρχει ήδη αντίστοιχη διάταξη για τον εμβολιασμό ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων κατά της Ηπατίτιδας Β. Πολλοί εντός του κλάδου πιστεύουν πως το αναγκαστικό μέτρο επιβαρύνει το πρόβλημα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας και θα ήταν προτιμότερη μια εκστρατεία ενημέρωσης παρά αυταρχική επιβολή. Σύμφωνα με νομικούς, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συμβάσεις εργασίας.

Το σίγουρο είναι ότι με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση τίθεται το ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμόζεται σε έναν κλάδο που απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Παράταση εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας υπαλλήλων ΥΠΠΟ
Επικαιρότητα |

Παράταση εκκαθάρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας υπαλλήλων ΥΠΠΟ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ πάντως κατέθεσαν ξεχωριστές τροπολογίες για την ένταξη των υπαλλήλων του Ταμείου σε προσωποπαγείς θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, δεδομένου ότι το ΑΣΕΠ έχει αναγνωρίσει τα προσόντα αυτών των εργαζομένων

Κορωνοϊός: Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Μύκονο και Ίο – Τα 6 νησιά σε «τροχιά» lockdown
Επικαιρότητα |

Προειδοποίηση Χαρδαλιά για Μύκονο και Ίο – Τα νησιά σε «τροχιά» lockdown

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, ο ίδιος αναφέρθηκε στη Μύκονο και στην Ίο, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων

Ισραήλ: Προς τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών
Επικαιρότητα |

Ισραήλ: Προς τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Η εκστρατεία για την ενισχυτική δόση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα, θα μετατρέψει ουσιαστικά το Ισραήλ σε πεδίο δοκιμής πριν από την έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA)

Κομισιόν: «Πράσινες» κατευθύνσεις για τα έργα υποδομής
Green |

Κομισιόν: «Πράσινες» κατευθύνσεις για τα έργα υποδομής

Οι θεσμικοί και ιδιωτικοί Ευρωπαίοι επενδυτές θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μετά λόγου γνώσεως σχετικά με έργα που θεωρούνται συμβατά με τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα