Στην ομιλία του στη βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη έγραψαν δύο λογογράφοι.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο επιχειρεί την αποκαθήλωση του ελληνικού εργατικού δικαίου. Είναι βαθιά απομονωμένη η κυβέρνσηη στη βουλή καθώς είναι απέναντί της όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Προσπαθείτε να φιμώσετε όλους όσοι λένε τις αλήθειες. Πώς όμως να κρύψετε την αλήθεια σε χιλιάδες οικογένειες των μαθητών που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, και αγωνιούν ότι ορθώσατε συρματόπλεγμα αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες παιδιά μακριά από τις σχολές. Απέναντι στους μικρομεσαίους που με το νέο πτωχευτικό νόμο τους πετάτες στο δρόμο».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στον καιρό της πανδημίας αρνήθηκε κάθε ενίσχυση δημόσιων νοσοκομείων και επαναφέρει την πολιτική των ΣΔΙΤ.

«Στέλνετε χιλιάδες νέους στην ανεργία με την πολιτική σας», υποσστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αντί να ενώνει διχάζει την ελληνική κοινωνία και τον λαό. «Σας δώσαμε στήριξη όλα τα κόμματα στον καιρό της πανδημίας αλλά εσείς βρήκατε ευκαιρία να δώσετε λεφτά στα δικά σας ΜΜΕ με τη λίστα Πέτσα, να κάνετε πάρτι με αναθέσεις, να υπολειτουργείτε τη βουλή για να περνάτε κρίσιμα νομοσχέδια, να επιβάλλετε αστυνομοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το νομοσχέδιο σας είναι ο θεμέλιος λίθος ενός καθεστώτος που οικοδομείτε και της κοινωνίας που οραματίζεστε», είπε ο κ. Τσίπρας. «Εμφανίζετε τον μεσαίωνα ως αναγέννηση», είπε χαρακτηριστικά. «Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι η πλειοψηφία του λαού βλέπει αρνητικά το νομοσχέδιο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«H διαπραγμάτευση σε ατομική βάση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι δήθεν επιτομή του νέου και του καινούργιου. Ποια ελευθερία έχει το νομοσχέδιό σας? Την ελευθερία να προστατεύονται οι απεργοσπάστες και να διώκονται οι απεργοί, να απολύει κάθε επιχείρηση όποιον θέλει χωρίς να ανησυχεί για δικαστικές αποφάσεις. Μια μικρή μειοψηφία θα κερδίσει από το νομοσχέδιο κι όχι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων», είπε ο κ. Τσίπρας επιτιθέμενος στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

«Φέρνετε ρυθμίσεις από εγχειρίδια του ΣΕΒ, ξεχρεώνετε γραμμάτια σε αυτούς που σας στήριξαν και σας στηρίζουν», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την περίοδο 2010-14 χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας με αυτές τις πολιτικές που φέρνετε τώρα από το παράθυρο», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος αμφισβήτησε το μοντέλο του λιγότερου κράτους, κάνοντας λόγο και για τις πρόσφατες θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος αμφισβήτησε αυτό το μοντέλο του ριγκανισμού και του θατσερισμού.

Αναφερόμενος στο νέο καθεστώς υπερωριών που θέλει να περάσει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας έφερε τρία παραδείγματα εργαζομένων, ένας βιομηχανικό εργάτη, έναν εναερίτη της ΔΕΗ, μια εργάτρια σε συσκευαστήριο, οι οποίοι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των υπερωριών θα λαμβάνουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, καταδεικνύοντας ότι οι υπερωρίες θα είναι πιο φθηνές για τους εργοδότες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα απαιτείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα, με εκείνες τις δυνάμεις που να είναι σε θέση να εγγυηθεί την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, μιας πολιτικής που θα είναι στον αντίποδα των όσων επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει. Τόνισε ότι μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση θα αντικαταστήσει την σημερινή κυβέρνηση όποτε υπάρξει προσφυγή στις κάλπες. Κεντρική σύνθημα αυτής της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι το «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», είπε  ο κ. Τσίπρας.

«Όταν μια κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την συντριπτική πλειοψηφία, τότε είναι μετρημένες οι μέρες της», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες