Προβλήματα σε εννέα κωδικούς-σημεία της φετινής φορολογικής δήλωσης που μπλοκάρουν τη συμπλήρωσή της  εντοπίζουν οι λογιστές και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το οποίο επαναφέρει το αίτημα για 4μηνη διάρκεια στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η υποβολή των δηλώσεων εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί μόλις 401.799 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.

Σύμφωνα με τους λογιστές, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ βεβαιώσεις αποδοχών από φορείς του Δημοσίου ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ποσά που σχετίζονται με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των εργαζομένων οι οποίοι ήταν σε αναστολή, εξέλιξη που προκαλεί προβλήματα στους φορολογουμένους. Για παράδειγμα, πολλές οικογένειες δεν μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να προχωρήσουν στην εγγραφή των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο εντοπίζει προβλήματα τόσο στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης αλλά και στα έντυπα Ε2 και Ε3 που υποβάλλουν όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο ζητεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων να διαρκέσει τέσσερις μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα στη φορολογική δήλωση εντοπίζονται στα εξής σημεία:

Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών, δηλαδή πέραν της πρώτης και εμφανίζεται αντί της διεύθυνσης του ακινήτου ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.

Στους κωδικούς 735-736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών) γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου), ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).

Στους πληροφορικούς κωδικούς του Πίνακα 2 (023-024) δεν δύναται να επιλεγούν κατηγορίες φορολογουμένων που με βάση τα ισχύοντα κριτήρια δεν υπάγονται στην κάλυψη των ηλεκτρονικών πληρωμών και των τεκμηρίων διαβίωσης, για παράδειγμα πληττόμενοι. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μη εξαίρεση αφενός από την επιπλέον φορολόγηση και κατά συνέπεια τη μη απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Στους κωδικούς 049-050 δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις τράπεζες, περιλαμβάνοντας ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογουμένου.

Οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί θα αναρτηθούν στον κωδικό 781, ενώ αφορούν πραγματικό εισόδημα και για χρηστικούς λόγους πρέπει να καταχωρηθούν στον κωδικό 617.

Δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας).

Στο έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο, θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις.

Στο έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Στον υποπίνακα «Αφορολόγητα έσοδα» του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λπ.

Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.

Επίσης οι λογιστές δηλώνουν ότι είναι αδύνατη η υποβολή έως τις 17 Ιουνίου της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών και ζητούν παράταση της προθεσμίας, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax