Έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των ελλήνων ξενοδόχων από τις αποφάσεις της Βρετανικής κυβέρνησης που μεταθέτουν το άνοιγμα ουσιαστικά των συνόρων του Ηνωμένου βασιλείου για τα μέσα Ιουλίου, ωστόσο από την άλλη ευτυχώς που υπάρχουν και οι Γερμανοί.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για μετάθεση της άρσης των περιορισμών στις 19 Ιουλίου, αντί για τις 21 Ιουνίου, «πάγωσε» για μία ακόμη φορά την τουριστική βιομηχανία της Γηραιάς Αλβιόνας και μαζί και το χαμόγελο των ελλήνων ξενοδόχων στα Επτάνησα, αλλά και τη Ρόδο  την Κω την Κρήτη και άλλους προορισμούς που υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς τουρίστες τα τελευταία πριν την έλευση της πανδημίας χρόνια.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πράξη λίγα αλλάζουν, προς το παρόν,  καθώς οι Βρετανοί  που φτάνουν μέχρι τώρα στην χώρα μας  είναι  ελάχιστοι συγκριτικά με τις καλές χρονιές πριν την πανδημία,  λόγω των περιορισμών που έχει ήδη επιβάλει η Αγγλία με το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός που επιστρέφει σπίτι του από την  Ελλάδα μπαίνει σε 10μερη καραντίνα και υποχρεούται να κάνει δυο τεστ.  Συνεπώς στην πράξη η περαιτέρω πορεία των αφίξεων Αγγλων στην Ελλάδα, συνδέεται με τις ανακοινώσεις της 21ης Ιουνίου για την κατάταξη των χωρών, σε πράσινη, πορτοκαλί  ή κόκκινη λίστα από το αρμόδιο Υπουργείο της Μεγάλης Βρετανίας.
Πολλοί παράγοντες του τουρισμού θεωρούν βέβαιη την παραμονή της χώρας μας   στην πορτοκαλί λίστα, μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις  για το βρετανικό lockdown.

Αναμονή για τον τουρισμό από τη Μεγάλη Βρετανία

Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ο οποίος εξηγεί ότι «η παράταση των εσωτερικών περιοριστικών μέτρων στο ΗΒ δεν πρέπει να συγχέεται με τους περιορισμούς για τα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό. Ο τουρισμός αγωνιά για την πορεία της Βρετανικής αγοράς, ας μην προδικάζουμε όμως πριν την επόμενη αξιολόγηση».

Σημειώνεται ότι η κατάρτιση της λίστας έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα που εμφανίζει η κάθε χώρα και όχι η πορεία της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αυτό  φρόντισε να το κάνει γνωστό ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον,  σε συνάντηση  τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Εν αναμονή λοιπόν της επόμενης αξιολόγησης της Βρετανικής Κυβέρνησης η Ελλάδα εξακολουθεί να υποδέχεται ελαχίστους βρετανούς και πολλούς Γερμανούς τουρίστες.

Οι Γερμανοί στην Κρήτη

Όπως πως σημειώνεις τον ot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης φέτος  πετούν προς το Ηράκλειο δύο αεροπλάνα την εβδομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία όταν τις καλές χρονιές είχε 60-70 πτήσεις.

Αντιθέτως περισσότεροι  από 23.000 Γερμανοί έφτασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Ηράκλειο όπως σχεδόν και κάθε  Σαββατοκύριακο   το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Ιούλιος μετά το πρώτο δεκαήμερο, θα είναι ένα πολύ καλός μήνας  για την Κρήτη.

Οι γερμανοί σώζουν την παρτίδα σε πολλούς προορισμούς Χαρακτηριστικά  αναφέρεται ότι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου έφτασαν στη Ρόδο περισσότεροι από 8.200 τουρίστες με το 50% αυτών να είναι Γερμανοί.  Η Βρετανική αγορά παραμένει πάντα η πρώτη τουριστική αγορά για τη Ρόδο. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019 φιλοξενήθηκαν στο νησί 470.000 Βρετανοί και 420.000 Γερμανοί. Το 2020 οι Βρετανοί έφτασαν τις 170.000 Βρετανοί αλλά οι Γερμανοί ήταν λίγο περισσότεροι (186.000).

Επίσης τα στοιχεία από την Fraport για τα 14 ελληνικά αεροδρόμια που ελέγχει δείχνουν επίσης ότι τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν  περισσότερες από 400 πτήσεις από γερμανικά αεροδρόμια που σημαίνει μια πτήση ανά αεροδρόμιο την ημέρα

Από αυτές 50 πτήσεις ήταν προς την Κέρκυρα , επίσης  50 πτήσεις προς την Κω, 70 πτήσεις προς την Ρόδο 30 πτήσεις προς τα Χανιά , 20 πτήσεις προς την Σαντορίνη κ.λ.π.

Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport στα 14 αεροδρόμια οι αφίξεις Γερμανών επιβατών  είναι πάνω από το 50% των συνολικών επιβατών. Τα τελευταία δεδομένα που αφορούν τον Απρίλιο δείχνουν αφίξεις 10.000 περίπου γερμανών σε ένα σύνολο 19.000 επιβατών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Μεγάλη μείωση ταξιδιών και δαπανών των Ελλήνων το 2020 [Γραφήματα]
Τουρισμός |

Μεγάλη μείωση ταξιδιών και δαπανών για τουρισμό των Ελλήνων το 2020 [Γραφήματα]

Τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι κατά το έτος 2020 ανήλθαν σε 3,1 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 4,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 18,2% και 22,8%, αντίστοιχα

Λάμψα: Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Νανόπουλος και Τίμος Ανανιάδης στο νέο  ΔΣ
Επιχειρήσεις |

Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Νανόπουλος και Τίμος Ανανιάδης στο νέο ΔΣ της Λάμψα

Τον Ιανουάριο του 2021, η οικογένεια Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη απέκτησε τον απόλυτο μετοχικό έλεγχο καθώς και την πλήρη διαχειριστική ευθύνη της «Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ»

Κορωνοϊός: Επιτάσσεται ξενοδοχείο στις Σποράδες για τα κρούσματα – Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Επικαιρότητα |

Επιτάσσεται ξενοδοχείο στις Σποράδες για τα κρούσματα - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Το κατάλυμα επιτάσσεται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής διαμονής φυσικών προσώπων, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας από σήμερα, 29 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.