Έντονες αντιδράσεις και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο πολιτικό σκηνικό της Ουάσιγκτον και την αμερικανική κοινωνία έφερε η πολύκροτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, με την οποία σώθηκε οριστικά το περίφημο Obamacare και η παροχή υγειονομικής κάλυψης σε εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς.

Συγκεκριμένα, με ψήφους 7 προς 2, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση Εφετείου που είχε κρίνει το νομοσχέδιο (υπό την ονομασία Affordable Care Act) ως αντισυνταγματικό, κρίνοντας πως οι πολέμιοι των διατάξεων δεν υπόκεινται καμία ζημιά. Τις αγωγές είχαν υποβάλει μια σειρά ρεπουμπλικανικών πολιτειών, όπως το Τέξας, με στόχο την αποδόμηση και κατάργηση του Obamacare, της πλέον εμβληματικής αλλά και αμφιλεγόμενης  μεταρρύθμισης που δρομολόγησε ο Μπάρακ Ομπάμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη φορά, από το 2010, που το Obamacare  επιβιώνει έναντι νομικών αμφισβητήσεών του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι και η τελική, επιτρέποντας έτσι στους υποστηρικτές του να πανηγυρίζουν.

Στους τελευταίους ανήκει βεβαίως και ο νέος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπήρξε εξαρχής ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας του Μπάρακ Ομπάμα και δεν έπαψε ποτέ να διατυμπανίζει τα πλεονεκτήματα του για την προστασία κυρίως των φτωχότερων Αμερικανών. Σύμφωνα με πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ένας αριθμός ρεκόρ 31 εκατ. Αμερικανών έχουν διασφαλίσει υγειονομική στήριξη μέσα από το Affordable Care Act.

Στον αντίποδα, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Obamacare, αλλά έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει τη νομική αμφισβήτηση του, όπως βέβαια και το σύνολο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων