Νέο χτύπημα για την ήδη ευάλωτη (μετά την ετυμηγορία της Fed) αγορά, αποτέλεσαν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αναφορικά με τα νέα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έδειξαν αιφνιδιαστική αύξηση τους που τερμάτισε έξι συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκε στις 412.000, ξεπερνώντας και πάλι το ψυχολογικό όριο των 400.000, σε σχέση με τις 375.000, την περασμένη εβδομάδα. Και βέβαια στα επίπεδα αυτά ήταν πολύ πάνω από τις 360.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο αριθμός των αιτήσεων για να συνεχιστούν τα επιδόματα από παλαιούς ανέργους διαμορφώθηκαν στα 3,518 εκατ. αντί των 3,425 εκατ. που αναμενόταν και ελαφρά πάνω από τα 3,517 της περασμένης εβδομάδας.

Η αιφνιδιαστική όσο και δυσάρεστη αύξηση στα αιτήματα ήρθε να επιβεβαιώσει και την επιφυλακτική τοποθέτηση της Federal Reserve που επεσήμανε πως η ανάρρωση της αγοράς εργασίας είναι αργή και θα καθυστερήσει να αφήσει πίσω της την κρίση της πανδημίας. Βέβαια, η σημερινή εικόνα είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή χρονιά, αν αναλογιστούμε πως την ίδια περίπου περίοδο πέρυσι, οι νέες αιτήσεις είχαν εκτοξευτεί στο ρεκόρ των 1,5 εκατ. την εβδομάδα, όμως το έλλειμμα παραμένει σημαντικό.

Πάντως, όπως επεσήμανε στις δηλώσεις του ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ, υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στον σταθερά υψηλό αριθμό των ανέργων και τον επίσης υψηλό αριθμό κενών θέσεων εργασίας. «Παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία, όπως ο φόβος για τον κορωνοϊό, αλλά και τα (υψηλά) επιδόματα ανεργίας φαίνεται ότι ασκούν πιέσεις στον ρυθμό ενίσχυσης της απασχόλησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed.

Πραγματικά, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα σημερινά στοιχεία είναι τα τελευταία πριν εφαρμοστεί η απόφαση περίπου 25 πολιτειών να καταργήσουν τα επιπλέον ομοσπονδιακά επιδόματα που μοίρασε το πακέτο Μπάιντεν, ελπίζοντας ότι η μείωση των χρημάτων, κατά τουλάχιστον 300 δολάρια την εβδομάδα, θα ωθήσει τον κόσμο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας και να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας, για τις οποίες διαμαρτύρονται πολλές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή