Με τις τιμές για νεόδμητα αλλά και παλιότερα σπίτια να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και τη ζήτηση να παραμένει υψηλή, οι μελλοντικοί αγοραστές μπορεί να είναι καλύτερα να περιμένουν περισσότερο απόθεμα κατοικιών και λιγότερο ανταγωνισμό, λένε οι ειδικοί στέγασης στις ΗΠΑ, με βάση την κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σπίτια μένουν προς πώληση μόλις για έξι ημέρες κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία από το Zillow, καθώς πολύ γρήγορα σπεύδουν υποψήφιοι αγοραστές για να τα αποκτήσουν. Όλοι οι ειδικοί αναλυτές μιλούν για μια εντυπωσιακά γρήγορη ανάκαμψη.

Αυτό μπορεί να είναι το όνειρο ενός μεσίτη, αλλά δυνητικά αποτελεί άσχημη είδηση για τους αγοραστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο ανταγωνισμό και ενδέχεται να καταλήξουν να πληρώνουν περισσότερα και να παραλείπουν σημαντικά τμήματα της διαδικασίας αγοράς σπιτιού – όπως οι έλεγχοι για την κατάσταση του ακινήτου που θέλουν να αγοράσουν – για να γίνει γρήγορα αποδεκτή η προσφορά τους.

Μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα στην αγορά κατοικίας, λέει ο Τζεφ Τάκερ, ανώτερος οικονομολόγος στο Zillow. Η πιο προφανής είναι η πανδημία της Covid-19, η οποία επιτάχυνε τα χρονοδιαγράμματα αγοράς πολλών ανθρώπων. Σε συνδυασμό με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ, οι αγοραστές ήθελαν να «κλειδώσουν» ένα καλό deal για τις υποθήκες τους.

Αυτό συνέπεσε με μια μεγάλη ομάδα μιλένιαλς, τη μεγαλύτερη γενιά της Αμερικής, που έφτασε σε ηλικία απόκτησης του πρώτου σπιτιού της, λέει ο Τάκερ. Αναμένει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι υψηλή για λίγα χρόνια καθώς στα τέλη του 2020, και στις αρχές της δεκαετίας του 2030 οι γενιές αυτές θα αρχίζουν να κάνουν τις δικές τους οικογένειες στα δικά τους σπίτια.

Αλλά με μια τόσο «καυτή» αγορά, οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας μπορεί να είναι καλύτερα να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο ή ακόμα και το επόμενο έτος για να αγοράσουν, συστήνει ο Τάκερ. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι θα συμβεί, λέει ότι το απόθεμα έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι που θα δώσει στους αγοραστές περισσότερες επιλογές. Το Zillow αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα παραμείνουν αυξημένες για τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον.

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για να είσαι αγοραστής. Η αγορά είναι τόσο «ζεστή» όσο δεν έχουμε ξαναδεί», λέει ο Τάκερ. «Αν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να περιμένουν τους επόμενους μήνες, ο χρόνος είναι στο πλευρό τους.»

Μην αφήνετε τα συναισθήματα να αναλάβουν

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να μην είναι σε θέση να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν ένα σπίτι ή απλά δεν θέλουν να το αναβάλουν για μερικούς ακόμη μήνες. Και τα ποσοστά στεγαστικών δανείων είναι ακόμα αρκετά χαμηλά ώστε οι αγοραστές να είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από το σπίτι των ονείρων τους για να “κλειδώσουν” την αγορά τους με μια καλύτερη χρηματοδότηση.

Πολλοί αγοραστές προσφέρουν επίσης όλα τα μετρητά ή παραιτούνται από τις δικές τους επιθεωρήσεις στο ακίνητο, για να πείσουν τον πωλητή να αποδεχτεί την προσφορά τους. Αλλά αυτό είναι λάθος: Κανένας αγοραστής δεν πρέπει να παραλείψει την επιθεώρηση, επειδή μέσα από αυτή την διαδικασία μπορεί να εντοπίσει δυνητικά δαπανηρές επισκευές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει μετά, με δική του επιβάρυνση. Και με την αύξηση των τιμών για οικοδομικά υλικά, αυτές οι επισκευές θα είναι ακόμη πιο ακριβές.

Αν και πολλοί αγοραστές μπορούν να παγιδευτούν στα συναισθήματα του ανταγωνισμού με τόσους πολλούς άλλους πλειοδότες, η μεσίτρια Κριστίνα Μοράλες συμβουλεύει τους πελάτες της να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν αν ένα σπίτι ικανοποιεί όλη τη λίστα των επιθυμιών τους, προτού τελικά προβούν στην αγορά τους.

Πηγή cnbc

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα