Τρεις είναι οι παράγοντες που έχουν δώσει ώθηση στη ζήτηση για ακίνητα στην Κίνα, σύμφωνα με τον Λινάν Λιου της Deutsche Bank: η άνοδος της αστικοποίησης, η αλλαγή πολιτικής που επιτρέπει στα ζευγάρια να κάνουν τρία παιδιά και η βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδειξαν ότι οι νέες τιμές των κατοικιών τον Μάιο αυξήθηκαν 4,9% σε επίπεδο έτους, έναντι του 4,8% του Απριλίου.

Οι μέσες νέες τιμές κατοικιών σε 70 πόλεις αυξήθηκαν επίσης 0,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, όσο και τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα ήταν «αρκετά ισχυρές», ενώ οι επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής και των υποδομών ήταν κάτω από τις προσδοκίες, δήλωσε στο NBC ο Λιου, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της Greater China στην τράπεζα.

Άνοδος της αστικοποίησης

Ένας παράγοντας που διαμορφώνει τη ζήτηση είναι ο αυξανόμενος ρυθμός αστικοποίησης, είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2020, ο λόγος αστικοποίησης της Κίνας ήταν περίπου 64%.

«Αναμένουμε ότι ο δείκτης θα αυξηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια σε 70% ή 75% και νομίζω ότι η προσπάθεια αστικοποίησης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη ζήτηση του τομέα ιδιοκτησίας», συμπλήρωσε.

Πολιτική για τρία παιδιά

Ένας άλλος παράγοντας είναι η νέα πολιτική της κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει στα ζευγάρια να κάνουν τρία παιδιά, εκτιμά ο Λιου.

«Αυτό ίσως θα ενισχύσει τη ζήτηση για μεγαλύτερα ακίνητα, για αναβάθμιση και ούτω καθεξής. Θα συνεχίσει να επιδρά υποστηρικτικά προς τη ζήτηση, ειδικά σε μεγάλες πόλεις», όπως είπε.

Πάντως, ας σημειωθεί ότι, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ του CNBC, δεν είναι σαφές εάν η νέα πολιτική θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έχουν περισσότερα παιδιά. Μετά την ανακοίνωση, περισσότεροι από 30.000 διαδικτυακοί ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua δήλωσαν ότι δεν σκέφτονται να έχουν περισσότερα παιδιά ως αποτέλεσμα της νέας πολιτικής.

Βελτίωση της αγοράς εργασίας

Μια βελτιωμένη αγορά εργασίας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη ζήτηση για ακίνητα, σύμφωνα με τον Λιου.

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας της Κίνας για τις πόλεις περιορίστηκε στο 5% τον Μάιο – το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2019, ανέφερε το Reuters.

«Με τη βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας, την καλύτερη αύξηση του εισοδήματος, νομίζω ότι οι καταναλωτές ή τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αναζητούν να αναβαθμίσουν ή να αγοράσουν νέα κατοικία», δήλωσε ο Liu.

Πάντως, εκφράζονται εκτιμήσεις ότι εάν εφαρμοστούν στο ακέραιο τα αυστηρότερα μέτρα για τη χρηματοδότηση του τομέα των ακινήτων μπορεί να ακολουθήσουν πτωτική πορεία οι τιμές το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή