Μια χώρα διχασμένη πολιτικά και πληγωμένη από τις πληγές που άφησε ο πρόσφατος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν είναι το προφίλ που εμφανίζει η Αρμενία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης που πυροδότησε η παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν ένα οριακό αποτέλεσμα που δεν είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει την πολιτική σταθεροποίηση της χώρας, κάτι που βολεύει τόσο το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν όσο και τη… μητέρα Τουρκία που στέκεται μόνιμα στο πλευρό του Μπακού, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του Ερντογάν για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Άγκυρας.

Νωρίτερα σήμερα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ερεβάν, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος αδημονεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία. Από την άλλη, και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν διατηρεί τα ερείσματα του, ενώ η προ ημερών προειδοποίηση του πως θα σημειωθούν ταραχές στην περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές οι πολιτικοί αντίπαλοί του, δεν προμηνύει ένα ήρεμο μετεκλογικό τοπίο.

Πραγματικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο συνασπισμός «Αρμενία» του 66χρονου Κοτσαριάν συγκεντρώνει 29% στην πρόθεση ψήφου και προηγείται ελαφρά του «Κοινωνικού Συμφώνου» του 46χρονου Πασινιάν. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη αναμέτρηση, λόγω της πόλωσης της κοινής γνώμης, γεγονός που καθιστά περίπλοκο και το τοπίο της επόμενης μέρας.

Συνολικά 22 κόμματα και τέσσερα πολιτικά μπλοκ ερίζουν για ένα κομμάτι της πίτας της νέας βουλής, αν και ο πολιτικός διχασμός φαίνεται πως χωρίζει τις δυνάμεις σε δύο βασικά στρατόπεδα: αυτούς που στηρίζουν και αυτούς που εναντιώνονται στον Πασινιάν. Και αυτό έχει να κάνει με την εξευτελιστική για την Αρμενία έκβαση της τελευταίας σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Αρμενία και το (στηριζόμενο στρατιωτικά από την Τουρκία) Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν σε ένα ακόμη πόλεμο με επίκεντρο το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έπειτα από περίπου ενάμιση μήνα αιματηρών συμπλοκών με τουλάχιστον 6.000 νεκρούς (οι περισσότεροι από την αρμενική πλευρά), οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας. Όμως, η συμφωνία άφησε χαμένο το Ερεβάν που αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη του θύλακα που είχε θέσει υπό τον έλεγχο του κατά τον προηγούμενο μεταξύ τους πόλεμο.

Μια εξέλιξη που γιορτάστηκε από το Μπακού, αλλά και από την Άγκυρα, δεδομένου πως ο Ερντογάν είχε σαφώς επενδύσει στην επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν και την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Αρκεί να θυμήσουμε πως, μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Ερντογάν -που είχε παραστεί και στη μεγάλη γιορτή νίκης του Μπακού, τον περασμένο Δεκέμβριο- επισκέφθηκε την πόλη Σούσα, που ήταν στα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Αζέροι προκειμένου να υπογράψει νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.

Η παράδοση των εδαφών και το ξεκλήρισμα χιλιάδων Αρμενίων από τα πάτρια εδάφη τους στο θύλακα προκάλεσε τεράστια πολιτική κρίση στο Ερεβάν, με συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που τελικά οδήγησαν τον Πασινιάν σε παραίτηση και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Κοτσαριάν, που έχει διατελέσει πρόεδρος το διάστημα 1998-2008 και ο οποίος θεωρείται πολιτικός σύμμαχος (αλλά και προσωπικός φίλος) του Βλαντιμίρ Πούτιν υπόσχεται, όχι μόνο την οικονομική ανάταση της χώρας, αλλά και την αποκατάσταση του λαβωμένου γοήτρου της με την ανάκτηση των χαμένων εδαφών και την ενίσχυση των συνόρων.

Άλλωστε, η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη, με δημοσιογραφικές πληροφορίες από διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για εκ νέου ενίσχυση της έντασης στα σύνορα. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα με τη μεσολάβηση Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε χώρα μια ακόμη ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων