Τα σχέδιά της για την υιοθέτηση ενός ειδικού δανειοδοτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τράπεζες να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).
Η κίνηση αυτή, προκάλεσε έκπληξη, με αναλυτές να τονίζουν ότι υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που ενέχει η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει ότι το σχέδιο «θα παρέχει κεφάλαια σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για επενδύσεις ή δάνεια που θα κάνουν για την αντιμετώπιση ζητημάτων αλλαγής του κλίματος με βάση τις δικές τους αποφάσεις» έως το τέλος του έτους.
Η κλιματική αλλαγή «θα μπορούσε να ασκήσει εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στις εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές, καθώς και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες από μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική», πρόσθεσε.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που επινόησε μια δανειοδοτική διευκόλυνση ειδικά επικεντρωμένη στην αλλαγή του κλίματος.