Ως ένας φάρος σταθερότητας και ευημερίας για τη Γερμανία παρουσιάστηκε η Χριστιανική Ένωση, μέσα από το κείμενο του προεκλογικού της προγράμματος. Το 139 σελίδων πρόγραμμα παρουσιάστηκε σήμερα με κάθε επισημότητα στο Βερολίνο με τον υποψήφιο Καγκελάριο του CDU/CSU, Άρμιν Λάσετ να έχει εσκεμμένα στο πλευρό του τον αντίπαλο του για τη θέση και ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Σόντερ, αλλά και παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική και πιο ψηφιακή. Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με την οικονομική ενδυνάμωση και την κοινωνική ασφάλεια» σχολίασε ο κ. Λάσετ.

Πραγματικά, η πλατφόρμα της γερμανικής Δεξιάς περιλαμβάνει σωρεία στόχων, που ξεκινούν από την ώθηση της ανάπτυξης και την προώθηση των περιβαλλοντολογικών στόχων έως σχέδια για επενδύσεις στην τεχνολογική πρωτοπορία, τη ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η Γερμανία πρέπει να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Κίνα αλλά και τους πολυεθνικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon και η Tesla.

Στο οικονομικό μέτωπο, όπως είχε διαρρεύσει από την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική Δεξιά απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα για αυξήσεις φόρων, ενώ μάλιστα προχωρά σε κάποιες φοροαπαλλαγές προς τα μεσαία εισοδήματα και καταργεί το λεγόμενο φόρο αλληλεγγύης, ένα φόρο που είχε δημιουργηθεί για να στηρίξει τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας ώστε να μειωθεί το οικονομικό χάσμα με τα δυτικά. Το τελευταίο ειδικά αναμένεται να έχει υψηλή απήχηση στο κοινό της πρώην δυτικής Γερμανίας.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, το κυβερνών κόμμα δεσμεύεται στη διατήρηση των συνταγματικών ορίων για το δημόσιο δανεισμό, το λεγόμενο «φρένο χρέους» για το οποίο είχε γίνει πολύ συζήτηση ειδικά την τελευταία χρονιά, με τους μετριοπαθείς να επιζητούν την τροποποίηση ή και κατάργηση του και τα γεράκια να αρνούνται.

Βέβαια, όπως επεσήμαναν οι αναλυτές που πέρασαν το μανιφέστο από το μικροσκόπιο τους, το κείμενο είναι δημιουργικά… ασαφές ως προς το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα αναπτυξιακά μέτρα και οι περικοπές των φόρων, αν οι δημοσιονομικοί όροι παραμείνουν οι ίδιοι. Οι Πράσινοι, στον αντίποδα, προτείνουν τη χρηματοδότηση του επενδυτικού του προγράμματος μέσα από μια σημαντική αύξηση της φορολόγησης για τους πολύ πλούσιους Γερμανούς αλλά και τη τροποποίηση του φρένου χρέους, ώστε δημοσιονομικά να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Στην όλη παρουσίαση υπήρχε ένας… αέρας αισιοδοξίας που είχε να κάνει προφανώς και με το γεγονός πως η Χριστιανική Ένωση ανακάμπτει δυναμικά στις δημοσκοπήσεις, κατακτώντας και πάλι την πρωτιά και ανοίγοντας την ψαλίδα με τους Πράσινους. Πραγματικά, χθεσινή δημοσκόπηση στην κυριακάτικη Bild, έδειξε το συντηρητικό μπλοκ να έχει ανέβει στο 28% των ψήφων, έναντι των Πρασίνων που έχουν μείνει καθηλωμένοι στο 20%. Πάντως, στα επίπεδα αυτά η γερμανική Δεξιά παραμένει αισθητά χαμηλότερα από τις εκλογικές επιδόσεις παλαιότερων χρόνων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μήνυμα Μητσοτάκη: «Σήμερα η Δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ»
Επικαιρότητα |

Μήνυμα Μητσοτάκη: «Σήμερα η Δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ»

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει: «Η 24η Ιουλίου είναι αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ενταγμένη και στη συλλογική συνείδηση ως μία σταθερά αναστοχασμού»

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία απέδειξε ξανά ότι έχει πάρει διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα
Επικαιρότητα |

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία απέδειξε ότι έχει πάρει διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα

Η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας