Oι αμερικανικές επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερο φόρο εισοδήματος από τους ξένους ανταγωνιστές τους και θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερο ακόμη και μετά την αύξηση του φόρου που προτείνει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως αποκαλύπτει ανάλυση του Reuters με βάση τα στοιχεία εκατοντάδων αμερικανικών και διεθνών εταιρειών.

Η ανάλυση καταρρίπτει τα επιχειρήματα ορισμένων στελεχών επιχειρήσεων και ενώσεων ότι το σχέδιο Μπάιντεν θα οδηγήσει τις αμερικανικές εταιρείες στο να πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, παλεύοντας να ανταγωνισθούν τους ξένους αντιπάλους τους. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας μάχονται κατά της πρότασης η οποία θα αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 28% από το τρέχον 21%. Ο πρόεδρος επίσης θέλει την επιβολή κατώτατου φόρου 21% στο εισόδημα που παράγεται στο εξωτερικό, από 10,5% που είναι σήμερα.

Στο «μικροσκόπιο» οι 52 μεγαλύτερες πολυεθνικές

Oι αμερικανικές επιχειρήσεις τυπικά πληρώνουν λιγότερο φόρο –μερικές φορές πολύ λιγότερο- από τους θεσπισμένους συντελεστές επειδή ο φορολογικός κώδικας των ΗΠΑ είναι ασυνήθιστα γενναιόδωρος με φορολογικές περικοπές και ελαφρύνσεις, επιτρέποντας τον φορολογικό σχεδιασμό για τις διεθνείς δραστηριότητες, σύμφωνα με την ανάλυση η οποία ελέγχθηκε από τέσσερις ακαδημαϊκούς με εμπειρία στην μέτρηση καταβολής εταιρικού φόρου. Το Reuters εξέτασε τους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές των 52 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων με έδρα τις ΗΠΑ και μετά τους συνέκριναν με τους συντελεστές που πλήρωσαν οι ξένοι ανταγωνιστές τους.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πλήρωσαν έναν μέσο φορολογικό συντελεστή 16% το 2020 έναντι 24% των 200 ξένων επιχειρήσεων τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες χαρακτήρισαν ως ανταγωνιστές. Εάν ο προτεινόμενος φορολογικός συντελεστής του Μπάιντεν εφαρμοστεί τελικά στα κέρδη του 2020, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν πέντε ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερο φόρο, 21%, ποσοστό που παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ξένων εταιρειών.

Γιατί διατηρούν το φορολογικό πλεονέκτημα

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ πιθανότατα θα διατηρήσουν μεγαλύτερο φορολογικό πλεονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους για δύο λόγους: πρώτον οι υπολογισμοί της ανάλυσης δεν λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προτείνει ο Μπάιντεν για την ενθάρρυνση της εγχώριας μεταποίησης και την πραγματοποίηση επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια. Και δεύτερον, το σχέδιο Μπάιντεν θα απαιτήσει από τις ξένες εταιρείες με αμερικανικές δραστηριότητες να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για το εισόδημα που αποκτούν στις ΗΠΑ.

Λόμπι αμερικανικών επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι η πρόταση Μπάιντεν, που χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, θα αφήσει τις εγχώριες επιχειρήσεις στο έλεος των ξένων ανταγωνιστών τους, ενώ αναφερόμενοι σε συγκρίσεις φορολογικών συντελεστών, όπως η ανάλυση του Reuters, υποστηρίζουν ότι είναι ενημερωτικές αλλά είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν για την ανάλυση του φορολογικού αντίκτυπου στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εταιρειών.

Αντιθέτως, ο γερουσιαστής Ρον Γουάϊντεν, Δημοκρατικός από το Ορεγκον και πρόεδρος της επιτροπής δημοσιονομικών της Γερουσίας, απορρίπτει αυτά τα επιχειρήματα: «Τα στοιχεία είναι σαφή. Οι μεγα-επιχειρήσεις των ΗΠΑ συνεισφέρουν πολύ λίγα στα ομοσπονδιακά έσοδα, ειδικά σε σύγκριση με τους ξένους ανταγωνιστές τους».

Τι υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος

Τα στοιχεία του Reuters προήλθαν από το υπουργείο Οικονομικών και τον Λευκό Οίκο, με τον τελευταίο να σχολιάζει: «Η είδηση αυτή αναδεικνύει ότι ο εταιρικός φορολογικός κώδικας έχει σπάσει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί στις ΗΠΑ και πληρώνουν λιγότερα σε άλλες χώρες.»

Ρεπουμπλικανοί ηγέτες που αντιτάσσονται στις προτάσεις του Μπάιντεν, όπως ο γερουσιαστής Πατ Τούμει της Πενσυλβάνια και ο Κέβιν Μπρέϊντι του Τέξας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ανάλυση.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προωθούν νομοσχέδιο για την εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν, με την ψήφισή του στη Γερουσία να αναμένεται από στιγμή σε στιγμή. Η επιτυχία μπορεί να εξαρτάται απο την υποστήριξη ενός Δημοκρατικού γερουσιαστή, του Τζο Μάντσιν της Δυτικής Βιρτζίνια ο οποίος ζητά χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Ολοι οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προσφέρει ο φορολογικός κώδικας στις ΗΠΑ για να ενθαρρύνει την έρευνα και άλλες δραστηριότητες, παράγουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρήματος από τις αντίστοιχες σε άλλα κράτη. Οι ΗΠΑ επιτρέπουν φορολογικές εκπτώσεις για πολλά έξοδα –όπως διασκέδαση πελατών, αποζημιώσεις βάσει μετοχών και νομικά έξοδα- που δεν εκπίπτουν πουθενά αλλού. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα μεταφέροντας τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Γαλλία -για παράδειγμα- των οποίων οι κυβερνήσεις περιορίζουν τέτοιες κινήσεις.

Φορολογικές πιστώσεις για έρευνα είναι συνήθεις εκτός των ΗΠΑ, όμως τυπικά αξίζουν λιγότερα, συχνά τόσο λίγα ώστε να μην απαιτούν τη δημοσίευση αναφορών από τις εταιρείες. Μόλις 18 εταιρείες από τους 200 ξένους ανταγωνιστές των αμερικανικών επιχειρήσεων που εξέτασε το Reuters ανακοίνωσαν οφέλη από την έρευνα ή άλλες φορολογικές πιστώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή