Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να ξαναγράψει το κοινωνικό συμβόλαιο στην Αμερική με τη φιλόδοξη οικονομική του ατζέντα, που έχει σαν κύριο στόχο να δώσει πιο πολλά στη μεσαία τάξη παίρνοντας περισσότερα από τους κροίσους.

Πρόκειται για προσπάθεια να δοθούν σημαντικές παροχές στην εκπαίδευση, σε οικογένειες και ιδιαίτερα σε οικογένειες με παιδιά και στην υγειονομική περίθαλψη, ταυτόχρονα με την προσπάθεια να γίνουν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισ δολάρια, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας καθώς θα προσπαθήσει να περάσει τώρα τα σχέδιά του από το Κογκρέσο και ζήτησε για μια ακόμη φορά από τον κόσμο να συνεχίσει να εμβολιάζεται για να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα. Επίσης κάλεσε σε οικονομική συστράτευση εναντίον της Κίνας και άλλων χωρών, για να κερδίσει όπως είπε η χώρα του την κούρσα του 21ου αιώνα.

«Είναι καιρός για τις εταιρείες στην Αμερική και το πλουσιότερο 1% των αμερικανών να πληρώσουν το δίκαιο ποσό που τους αναλογεί. Δεν θέλω να τιμωρήσω κανένα, αλλά δεν θα αυξήσω τα φορολογικά βάρη της μεσαίας τάξης στη χώρα αυτή. Δεν έχτισε αυτή τη χώρα η Γουολ Στριτ», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας στο Κογκρέσο.

Πρόκειται για σχέδιο για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της φορολογίας στη χώρα από τη δεκαετία του 1970. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να περάσει το σχέδιό του τόσο από τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών είναι οριακές.

Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του Μπάιντεν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Προνήπιο για όλους. Ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να προσφέρει 200 δισεκατομμύρια δολάρια δωρεάν προσχολικής ηλικίας για όλα τα παιδιά 3 και 4 ετών.

Παιδική μέριμνα: Το πακέτο θα εξασφαλίσει ότι οι οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πληρώνουν όχι πάνω από το 7% του εισοδήματός τους για τη φροντίδα παιδιών για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Αμειβόμενη άδεια για οικογένειες: Θα εγγυάται έως 12 εβδομάδες γονικής άδειας μετά το 10ο έτος εφαρμογής του προγράμματος και τρεις ημέρες άδειας πένθους ανά χρόνο ξεκινώντας από τον πρώτο χρόνο.

Δωρεάν κοινωνικό κολέγιο: Το σχέδιο περιλαμβάνει 109 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια δωρεάν κοινωνικό κολέγιο ανεξάρτητα από το εισόδημα των νοικοκυριών.

Υποτροφίες: Θα προσφέρει έως και 1.400 $ επιπλέον βοήθεια σε μαθητές με χαμηλό εισόδημα. -Διατήρηση φοιτητών στην εκπαίδευση: Το πρόγραμμα προβλέπει 62 δισ δολάρια για τη στήριξη φοιτητών χαμηλού εισοδήματος. Στήριξη επίσης σε φοιτητές που ανήκουν σε ομάδες μειονοτήτων.

Δάσκαλοι και καθηγητές: Διπλασιασμός υποτροφιών για μελλοντικούς δασκάλους σε 8.000 $ από 4.000 $. Στήριξη εκπαιδευτικών, ιδίως σε σχολικές περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Εκτεταμένες φοροαπαλλαγές για παιδιά. Ο Μπάιντεν επιδιώκει να επεκτείνει φοροαπαλλαγές για παιδιά έως το 2025. Επίσης στόχος είναι νι οικογένειες να λάβουν επιστροφή φόρου για το ήμισυ περίπου των δαπανών τους για ειδική φροντίδα παιδιών για παιδιά κάτω των 13 ετών, έως και συνολικά 4.000 $ για ένα παιδί ή 8.000 $ για δύο ή περισσότερα παιδιά.

Για να πληρωθούν όλα αυτά, ο Μπάιντεν προτείνει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος σε 39,6% από 37% και την αύξηση της φορολογίας επιχειρήσεων ξανά στο 28% από 21% που την είχε μειώσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Για το φορολογικό έτος 2021, ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής είναι 37% για τους πλουσιότερους Αμερικανούς – μεμονωμένους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 523.000 $ και παντρεμένα ζευγάρια που καταθέτουν φορολογική δήλωση από κοινού με ποσά άνω των πάνω από 628.000 $.

Όσον αφορά τη φορολογία από κέρδη κεφαλαίου ο ΜΠάιντεν έχει σαν στόχο να διπλασιάσει σχεδόν το φόρο αυτό στο 39,6%, για όσους κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Τα νοικοκυριά που βγάζουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια – το υψηλότερο 0,3% όλων των πλούσιων νοικοκυριών – θα πληρώνουν το ίδιο ποσοστό φορολογίας 39,6% για όλα τα εισοδήματά τους, εξισώνοντας το ποσοστό που καταβάλλεται για τις αποδόσεις και τους μισθούς των επενδύσεων.

Όσον αφορά τους φόρους κληρονομίας, το σχέδιο Μπάιντεν έχει σαν στόχο να μην επιτρέπει στους πλουσίους να ξεφύγουν από τον φόρο πλούτου μεταβιβάζοντας σε κληρονόμους περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης στόχος είναι να ενισχυθεί με κονδύλια η εφορία (IRS) για να αντιμετωπιστούν φαιονόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η κίνηση αυτή θα αποφέρει 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή