Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάκαμψης των λοιμώξεων και καθυστέρησης στην οικονομική ανάκαμψη.

Η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στα τέλη του περασμένου έτους, ανάγκασε την Πορτογαλία να σφραγίσει την πρωτεύουσα Λισαβόνα τα σαββατοκύριακα.

Στη Γερμανία, όπου η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ακόμη σπάνια, οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα είναι η πλειονότητα των μολύνσεων με Covid-19 τους επόμενους μήνες.

Στη Γαλλία και στην Ιταλία, η επιμόλυνση με την παραλλαγή παραμένει κάτω του 5%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αλλά έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Δέλτα επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου οι ειδικοί της δημόσιας υγείας αναμένουν ότι θα γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ήδη κυρίαρχη και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι κατά 40%-80% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία και η ίδια είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που εμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, στα τέλη του 2019.

Ωστόσο, ενώ η Δέλτα είναι πιο μολυσματική από άλλες παραλλαγές, οι πλήρως εμβολιασμένοι εξακολουθούν να είναι πιο προστατευμένοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε σχετικά σταθερός.

Όμως, η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση στην απόφαση να μεταθέσει την άρση των περιορισμών μέχρι στα μέσα Ιουλίου.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι λιγότεροι από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ισχυρή αύξηση των λοιμώξεων και μια παύση στην επανέναρξη δραστηριοτήτων θα μπορούσε να βάλει εμπόδια στην προσπάθεια της Ευρώπης να ξεφύγει από την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αντιμετωπίσει μια καθυστέρηση του πλήρους ανοίγματος μέχρι και έξι εβδομάδων χωρίς να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, εκτιμούν οικονομολόγοι της Morgan Stanley σε πρόσφατη σχετική έκθεση.

Οι οικονομίες της ηπειρωτικής Ευρώπης μπορούν επίσης να απορροφήσουν μια μικρή καθυστέρηση, αλλά μια μεγαλύτερη θα έπληττε την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, προειδοποίησαν.

Η περιορισμένη γενετική αλληλουχία του ιού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει δυσκολέψει τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας να αποκτήσουν ακριβή ανάγνωση του πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η Delta.

Πάντως είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια η ταχύτητα εξάπλωσης της παραλλαγής, επισημαίνει η WSJ.

«Βαδίζουμε στα τυχλά με ανησυχεί», δήλωσε ο Fabrizio Pregliasco, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Όσο περισσότερο ψάχνουμε για τη Δέλτα, τόσο περισσότερο τη βρίσκουμε και δεν ψάχνουμε πολύ συστηματικά. Αλλά, τα εμβόλια λειτουργούν και η διέξοδος είναι οι ταχύτεροι εμβολιασμοί».

Οι πολιτικοί και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν ότι, εάν η Δέλτα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη πριν εμβολιαστούν αρκετά άτομα, η ήπειρος θα μπορούσε να δει μια επανάληψη του περασμένου φθινοπώρου, όταν ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων ακολούθησε ένα καλοκαίρι σχετικά χωρίς κορωναϊούς. Ακόμα και αν η Δέλτα επικρατήσει γρήγορα, οι ειδικοί δεν αναμένουν να δουν την αύξηση των θανάτων που ακολούθησαν το περασμένο καλοκαίρι και αυτό γιατί τα προγράμματα εμβολιασμού της ΕΕ έχουν προχωρήσει πολύ στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Η Πορτογαλία είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που αντιμετώπισαν αύξηση των μολύνσεων από τη Δέλτα. Το εθνικό ινστιτούτο υγείας της χώρας δήλωσε την Κυριακή ότι η παραλλαγή αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% των νέων κρουσμάτων στην περιοχή γύρω από τη Λισαβόνα, με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, σε σύγκριση με περίπου 8% τον Μάιο. Η παραλλαγή φαίνεται να είναι πιο περιορισμένη στην υπόλοιπη χώρα.

Το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Πορτογαλίας έχει συνδέσει το πρόβλημα γύρω από τη Λισαβόνα με ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ινδία. Η Λισαβόνα έχει μια σχετικά μεγάλη ινδική κοινότητα με συνδέσμους με την Γκόα, πρώην πορτογαλική αποικία. Η Πορτογαλία επέβαλε καραντίνα σε άτομα που φτάνουν από την Ινδία από τις 30 Απριλίου.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ιταλίας, επέβαλαν πιο αυστηρές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στην Ινδία.

Οι νοσηλείες στην Πορτογαλία έχουν αυξηθεί, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι δεν αναμένει την ίδια πίεση που αντιμετώπισε το σύστημα υγείας νωρίτερα φέτος. Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και περίπου το ένα τέταρτο έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίδο.

Η κυβέρνηση δέχτηκε επίθεση επειδή επέτρεψε στον τελικό του Champions League, το μεγαλύτερο παιχνίδι της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής σεζόν, να διεξαχθεί στην Πορτογαλία στα τέλη Μαΐου. Χιλιάδες Άγγλοι οπαδοί έκαναν το ταξίδι για να δουν το παιχνίδι μεταξύ δύο αγγλικών ομάδων. Ωστόσο, η πόλη του Πόρτο, που φιλοξένησε το παιχνίδι, δεν έχει δει μέχρι στιγμής απότομη αύξηση των λοιμώξεων.

Η παραλλαγή εξαπλώνεται σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, αν και πιο αργά. Η Γερμανία διατηρεί προς το παρόν ορισμένα μέτρα κοινωνικής απόστασης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Πολύ λίγα παιδιά κάτω των 16 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα ο Γερμανός υπουργός Υγείας να προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχολεία είναι απίθανο να ανοίξουν στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Στη Γαλλία και στην Ιταλία, περιορισμένα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν ότι τα κρούσματα της Δέλτα αυξάνονται, ακόμη και όταν τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να μειώνονται. Και στις δύο χώρες, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και περίπου το ένα τέταρτο έχει εμβολιαστεί πλήρως. Παραμένουν όμως κενά. Στην Ιταλία, περίπου το 15% των ατόμων ηλικίας 70-79 ετών και το 8% αυτών άνω των 80 ετών, δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν χαλαρώσει αρκετά τους περιορισμούς  παρά την εξάπλωση του Δέλτα. Η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα ήρε την χρήση μάσκας στον δρόμο και από την Κυριακή την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ. Η Ιταλία έχει επίσης άρει την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα ακυρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα γαλλικά νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν ξανά στις 9 Ιουλίου, με τους θαμώνες να πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ Covid-19, χωρίς να απαιτείται να φορούν μάσκες.

«Νικάμε τον ιό, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ινδική παραλλαγή να ξεκινήσει ένα νέο κύμα επιδημίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως