Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 14 χρόνια εκτοξεύτηκε για το πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, καθώς η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης έφερε άλμα των εισαγωγών. Μάλιστα, το έλλειμμα αναμένεται να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η αμερικανική οικονομία ενισχύεται και αφήνει πίσω της την κρίση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το έλλειμμα στο ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 195,7 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,8%. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, το έλλειμμα αντιστοιχεί στο 3,6% του αμερικανικού ΑΕΠ, έναντι 3,3% του τετάρτου τριμήνου, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Αν και παραμένει αρκετά χαμηλότερο από το «ταβάνι» του 6,3% επί το ΑΕΠ που είχε καταγράψει το τέταρτο τρίμηνο του 2005, καθώς έκτοτε οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να ενισχύσουν σημαντικά τις εξαγωγές τους σε πετρέλαιο και καύσιμα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου προχώρησε σε αναθεώρηση των στοιχείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφώνεται τελικά στα 175,1 δισ. δολάρια αντί των 188,5 δισ. της προηγούμενης εκτίμησης.

Το άλμα του πρώτου τριμήνου αποδίδεται στην επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας, την άρση των περιοριστικών μέτρων και την ανάρρωση της κατανάλωσης που έφερε με τη σειρά της κάθετη αύξηση των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν θεαματικά κατά 39,9 δισ. δολάρια αγγίζοντας το ποσό ρεκόρ των 677 δισ. δολαρίων. Αντιστοίχως, οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 24,5 δισ. δολάρια στα 408,6 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή