Τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σκοπεύουν να αξιοποιήσουν η κυβέρνηση και η ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Η επίσκεψη του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, σηματοδοτεί το ξεκλείδωμα… πιστωτικών γραμμών συνολικού ύψους 655 εκ. ευρώ για την ενέργεια και για συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα ο κ. Χόγερ πρόκειται να επισκεφθεί τα γραφεία της ΔΕΗ όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Στάσση, καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Αναστάσιο Μάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές πρόκειται να υπογράψουν τη σύμβαση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη συνολική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 330 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί τον περσινό Οκτώβριο. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής, αλλά και για τους έξυπνους μετρητές. Ο Διαχειριστής προετοιμάζει, σύμφωνα με πηγές, τον σχετικό διαγωνισμό για την αποψίλωση των 7,5 εκατομμυρίων συμβατικών μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με σύγχρονους έξυπνους μετρητές.

Η ΕΤΕπ, όμως, εκτός από τη στήριξη του δικτύου διανομής, καλείται να ενισχύσει και το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για τις λιγνιτικές περιοχές.

Με βάση, πάντα, ασφαλείς πληροφορίες, αύριο Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο ειδικός συντονιστής του ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ και τους συνεργάτες του, ώστε να υπογράψουν το πρώτο πακέτο χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των λιγνιτικών περιοχών. Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει την αφετηρία και άλλων δανειακών συμβάσεων. Συνολικά, λένε οι γνωρίζοντες, θα υπάρχει η δυνατότητα ώστε η Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων σε δημόσιες υποδομές στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης