Σε πλήρη ετοιμότητα για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών βρίσκονται ο ΑΔΜΗΕ και οι μονάδες παραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει θέσει σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής τα κέντρα ελέγχου, τους επιτηρητές υποσταθμών και τα συνεργεία συντήρησης και κατασκευών του εθνικού συστήματος μεταφοράς.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει στείλει από τις 10 Ιουνίου επιστολή στους παραγωγούς (ΔΕΗ κ ιδιώτες) με την οποία απαιτεί τη διασφάλιση διαθεσιμότητας των μονάδων τους ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών και των αναμενόμενων υψηλών επιπέδων φόρτισης του Συστήματος εν όψει της θερινής περιόδου.

Καθώς η παραγωγική ικανότητα έχει μειωθεί κατά 1000 ΜW λόγω της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, ο Διαχειριστής απαιτεί οι ηλεκτροπαραγωγοί να μεριμνήσουν ώστε οι πραγματικές δυνατότητες των μονάδων τους να αντανακλούν τα δηλωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ έχει ενημερώσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να λάβει τυχόν μέτρα από πλευράς της όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού (πχ φυσικό αέριο ΔΕΣΦΑ κλπ) καθώς επίσης και από τους παραγωγούς να εξασφαλίσουν την διαθεσιμότητα των μονάδων τους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι εβδομαδιαίες εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ δείχνουν την αιχμή του φορτίου τις προσεχείς μέρες να φτάνει σε υψηλά σημεία κυρίως τις μεσημβρινές και τις νυχτερινές ώρες. Για την ακρίβεια οι προβλέψει δείχνουν τα ανώτατα σημεία να κυμαίνονται μεταξύ των 7.700 MWh και 8.300 MWh. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η ζήτηση παλαιότερα έχει χτυπήσει και ανώτερα επίπεδα όπως 9.000 και 10.000 MWh.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια