Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν εξοφληθεί οι αποζημιώσεις μηνός Μαΐου προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για όσους έσπευσαν να υποβάλουν δήλωση Covid για το μήνα Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «κούρεμα» 100% είχαν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, μεταφορές και σε όσες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Επίσης, μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για το μήνα Μάιο ίσχυε μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Από εκεί και πέρα, ο τελευταίος μήνας που θα εφαρμοστεί το μέτρο των μηδενικών ενοικίων θα είναι ο Ιούνιος.

Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, το ενοίκιο είναι μειωμένο κατά 40%.

Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Τι γίνεται με τους υπεκμισθωτές

Με πρόσφατη εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ ξεκαθάρισε το τοπίο και στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης, αναφορικά με το ποιος έχει δικαίωμα στην κρατική αποζημίωση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε «Δήλωση Covid».

Εφόσον κατά τα ανωτέρω, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε, δεν δύναται να ωφεληθεί και από τα οριζόμενα στις κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης που προβλέπουν την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος. Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «Δήλωση Covid», ή υπέβαλε «Δήλωση Covid», η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης του άρθρου 13 ν.4690/2020, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «Δήλωση Covid».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Το ακίνητο υπεκμισθώνεται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchise) από τον δικαιοπάροχο στον δικαιοδόχο.

β) Εταιρεία εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων μισθώνει ακίνητο για την εγκατάστασή τους και βάσει νόμου παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης τους σε πρόσωπα προς τα οποία υπεκμισθώνει το ακίνητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.