Στην προσωρινή επιβολή φόρων στις εξαγωγές μετάλλων προκειμένου να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών και τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά, καθώς και να προστατέψει τη δική της αμυντική και κατασκευαστική βιομηχανία, αποφάσισε η Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το νέο μέτρο θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κοστίσει στις κραταιές ρωσικές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου πάνω από 2,3 δισ. δολάρια.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ρεσετνίκοφ, εξήγησε πως η νέα φορολόγηση θα κυμανθεί τουλάχιστον στο 15%, ενώ δεν αποκλείεται σε κάθε μέταλλο να προστεθεί και ειδικό τέλος. Το μέτρο θα αφορά όλες τις εξαγωγές προϊόντων χάλυβα, νικελίου, αλουμινίου και χαλκού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ρεσετνίκοφ, η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί το διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου για να δημιουργήσει ένα νέο μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα συσσωρεύει μέρος των κερδών που θα προκύπτουν από τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Για παράδειγμα, η φορολόγηση στα προϊόντα χάλυβα εκτιμάται πως θα αποφέρει 114 δισ. ρούβλια (ήτοι περίπου 1,6 δισ. δολάρια), ενώ από τη φορολόγηση νικελίου και αλουμινίου θα συγκεντρωθούν άλλα 50 δισ. ρούβλια. Πρόκειται για ένα νούμερο που, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, αναλογεί περίπου στο 20% με 25% επί των επιπλέον εσόδων που έχουν αποκομίσει οι εταιρείες του κλάδου, χάρη στο ράλι των διεθνών τιμών τους τελευταίους μήνες.

Εξάλλου, δεδομένης της αυξανόμενης διεθνής ζήτησης για πρώτες ύλες με φόντο την ανάκαμψη των οικονομιών, οι αρχές δεν θεωρούν πως το μέτρο θα επηρεάσει στο ελάχιστο τον όγκο των ρωσικών εξαγωγών.

«Η οικονομία μας δεν είναι έτοιμη για τη χιονοστιβάδα των επιπτώσεων της εκτίναξης των διεθνών τιμών στην εγχώρια αγορά, όπως τη ζήσαμε την τελευταία χρονιά. Η αύξηση στις εγχώριες τιμές για κάποια μέταλλα κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100%» σχολίασε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντρέι Μπελούσοφ, μιλώντας στο Reuters.

Από την άλλη πλευρά, το Bloomberg σε ανάλυση του, εκτιμά πως το μέτρο αναπόφευκτα θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά μετάλλων, σε ένα διάστημα αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς, κυρίως σε συγκεκριμένα μέταλλα όπως το αλουμίνιο. Κι αυτό λόγω της στρατηγικής θέσης των ρωσικών ομίλων στον παγκόσμιο κλάδο.

Ενδεικτικά η United Co. Rusal International PJSC εκτιμάται πως ελέγχει περίπου το 10% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου, ενώ η MMC Norilsk Nickel PJSC παράγει περίπου το 20% του παγκόσμιου νικελίου. Συνολικά η Ρωσία, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων χάλυβα διεθνώς, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της να οδεύει προς τις χώρες της Ευρώπης.

Στις διεθνείς αγορές των commodities, οι διεθνείς τιμές των μετάλλων δεν έχουν επηρεαστεί για την ώρα ιδιαίτερα, κυρίως επειδή οι επενδυτές εκτιμούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι ρωσικές εταιρείες, που θα πρέπει να απορροφήσουν και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, μειώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας τους. Όμως, αναλυτές του κλάδου εκφράζουν ανησυχία για την είδηση και την πιθανότητα τελικά να επηρεάσει τις αγορές, αν οι εταιρείες προσπαθήσουν –που είναι αρκετά πιθανό- να μετακυλήσουν το κόστος στους αγοραστές και καταναλωτές.

Επίσης, βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές του κλάδου θεωρούν βέβαιο πως οι ρωσικές μεταλλουργικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να εκτινάξουν τις εξαγωγές τους, πριν εφαρμοστεί το νέο μέτρο από την 1η Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές