Μετά το εργασιακό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εντός του καλοκαιριού να «κλείσει» ακόμη ένα «καυτό» μέτωπο, αυτό της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου παρουσιάζουν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για την επικουρική σύνταξη.

Το σύστημα των επικουρικών συντάξεων αλλάζει άρδην για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας αλλά και για όσους το επιθυμούν έως 35 ετών.

Δημιουργείται «ατομικός κουμπαράς» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Tο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων.

Ποιους αφορά

Το νέο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης αφορά:

•    τους νέους μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας
•    τους νέους αυτοαπασχολούμενους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (π.χ. μηχανικοί, δικηγόροι), και
•    σε εθελοντική βάση, όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους) ηλικίας έως 35 ετών.
Τι ακριβώς αλλάζει με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης;
•    Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης κάθε νέου ασφαλισμένου θα μπαίνουν στον ατομικό του «κουμπαρά» και θα επενδύονται (αντί να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών συντάξεων).
•    Ο ασφαλισμένος θα βλέπει στον «ατομικό» του κουμπαρά τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη ή τον ίδιο (εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο). Ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγξει τις αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου, όπως για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.
•    Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του. Συνεπώς, δεν θα εξαρτάται η επικουρική του σύνταξη από το δημογραφικό, δηλαδή από το πλήθος των εργαζομένων σε σχέση με το πλήθος των συνταξιούχων, αλλά από τις αποδόσεις των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι η νέα επικουρική έχει ακριβώς τις ίδιες καλύψεις με τη σημερινή. Δηλαδή, μεταβιβάζεται ως σύνταξη χηρείας και εμπεριέχει κάλυψη για τυχόν αναπηρία.

Ύψος εισφορών

Οι εισφορές στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμένουν ίδιες με σήμερα.

•    6% για τους μισθωτούς (3% από τον εργοδότη συν 3% παρακρατούνται από τον μικτό μισθό του εργαζομένου)
•    βάσει μίας εκ των τριών ασφαλιστικών κατηγοριών για τους αυτοτελώς απασχολούμενους (κατ’ επιλογήν τους).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax