H… πράσινη στροφή της Ολλανδίας τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο το κορυφαίο συνταξιοδοτικό Ταμείο της χώρας, το ABP, το οποίο ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των πολιτών ανακοίνωσε την έξοδο του από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και εταιρείες με χαμηλά περιβαλλοντολογικά κριτήρια.

Η απόφαση ελήφθη στη σημερινή γενική συνέλευση του Ταμείου, το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 509 δισ. ευρώ, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ανήσυχοι για το γεγονός πως το ABP και οι επενδυτικές του επιλογές δεν γίνονται με ικανοποιητικά περιβαλλοντολογικά κριτήρια. Κι αυτό παρά το γεγονός πως το αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου του σε ρύπους άνθρακα έχει μειωθεί κατά 40% από το 2014.

Μετά την κριτική που δέχτηκε η πρόεδρος του Ταμείου, Κόριεν Βόρτμαν-Κολ δεσμεύτηκε σε πιο φιλόδοξες αποφάσεις στο μέτωπο του περιβάλλοντος, ενώ ανακοίνωσε την έξοδο του Ταμείου από ρυπογόνες επενδύσεις, κυρίως στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.

Αντιστοίχως, θα αυξηθούν οι επενδύσεις σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κλάδους φιλικότερους προς το περιβάλλον.

To ABP είναι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο της Ολλανδίας και θεωρείται ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα παγκοσμίως, με σημαντικές επενδύσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χαρτοφυλακίου της διαθέτει μεταξύ άλλων επενδύσεις στην ExxonMobil, την JPMorganChase, την General Electric, την Goldman Sachs, τη Citigroup, τη Morgan Stanley, τη Microsoft και τη Cisco Systems.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.