Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους κλάδους που επλήγησαν καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, κυρίως από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Αυτό αποτυπώνεται ως έναν βαθμό και στα στοιχεία που αφορούν τις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τα οποία διατίθενται από τις χώρες-μέλη (πλην της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και της Κύπρου) και επεξεργάζεται η Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 61% μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021, σε 1,1 δισεκατομμύρια έναντι 2,8 δισεκατομμυρίων κατά το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο Απριλίου 2019-Μαρτίου 2020.

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην αρνητική πρώτη τριάδα με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των διανυκτερεύσεων. Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Μάλτα κατά 80%, στην Ισπανία κατά 78% και στην Ελλάδα κατά 74%. Ακολουθούν η Πορτογαλία με ποσοστό μείωσης 70% και η Ουγγαρία με 66%.

Τα μικρότερα ποσοστά μεταφέρονται από την Ολλανδία και τη Δανία κατά 36%.

Μεγαλύτερο το ποσοστό μείωσης από ξένους επισκέπτες

Μεταξύ Απριλίου 2020 και Μαρτίου 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο, οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν μη κάτοικοι της χώρας (διεθνείς επισκέπτες) μειώθηκαν 79% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ οι διανυκτερεύσεις από κατοίκους (οικιακοί επισκέπτες) μειώθηκαν κατά 45%.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων διεθνών επισκεπτών μειώθηκε σε όλα τα κράτη μέλη της Ε, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην Ισπανία (90%), στη Ρουμανία (89%), στην Ουγγαρία και στη Φινλανδία (και οι δύο 88% ) καθώς και στην Τσεχία (87%).

Και όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα από κατοίκους των ίδιων των χωρών η συντριπτική πλειοψηφία κατέγραψε μείωση, πλην της Σλοβενίας τα στοιχεία της οποίας μαρτυρούν αύξηση κατά 25% και της Μάλτας κατά 20%. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της ανάλυσης της Eurostat, δεδομένης της μικρής σημασίας του εσωτερικού τουρισμού σε αυτές τις χώρες, αυτή η αύξηση δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει την απότομη πτώση του διεθνούς τουρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή