Ανεβάζουν… στροφές Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια τους να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για το επίμαχο ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2. Στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαιερ είχε συνάντηση σήμερα με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη λύσης μέχρι τον Αύγουστο» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας πως και οι δύο πλευρές εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας καλής λύσης.

Άλλωστε, το Βερολίνο έχει προφανώς αναθαρρήσει από τις προ ημερών δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επισημάνει πως ο αγωγός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πως μια λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Θυμίζουμε πως η Ουάσιγκτον αντιδρά στη δρομολόγηση του αγωγού, που θα διπλασιάσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και τη δυτική Ευρώπη, καθώς η διέλευση του από τη Βαλτική Θάλασσα θα υποβαθμίσει, αν όχι θα καταργήσει, την οδό που ακολουθούν σήμερα οι ρωσικές εξαγωγές μέσω Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία θα στερηθεί πολύτιμα κονδύλια που έχει ανάγκη, ενώ παράλληλα θα υποβαθμιστεί ο στρατηγικός της ρόλος που πίεζε τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ έκαναν πίσω στην πρόθεση τους να επιβάλουν κυρώσεις κατά της κοινοπραξίας που βρίσκεται πίσω από το project και των επικεφαλής της, με τον Τζο Μπάιντεν να σχολιάζει πως οι κυρώσεις σε αυτή τη φάση θα είχαν δυσμενείς συνέπειες για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, που ο ίδιος ήθελε να αναθερμάνει. Ωστόσο, οι ενστάσεις τους παραμένουν.

Όπως παραδέχτηκε και ο κ. Άλτμαιερ το θέμα παραμένει πολύπλοκο δεδομένων των γεωπολιτικών, ενεργειακών και επιχειρηματικών συμφερόντων που εμπλέκονται, αν και επέμεινε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή, δεδομένου πως και οι δύο χώρες μοιράζονται την πρόθεση να απαγκιστρωθούν σταδιακά από τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, ο ίδιος παρουσίασε προς την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας το πρόγραμμα επενδύσεων της Γερμανίας σε πράσινα project.

Πάντως, κανείς από τους δύο δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς την κατεύθυνση που έχουν πάρει οι συνομιλίες και το είδος του συμβιβασμού που επεξεργάζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης