Οι βαθιές «πληγές» στα κρατικά ταμεία που άνοιξε η πανδημία και το παρατεταμένο lockdown ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω το στόχο για τις φορολογικές εισπράξεις του 2021 σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Τα χαμηλότερα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων λόγω της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, της μείωσης της προκαταβολής φόρου αλλά και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τα οποία θα δηλωθούν φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης προκαλούν υστέρηση στο μέτωπο των εσόδων η οποία εκτιμάται τώρα ότι θα ανέλθει συνολικά σε 1,980 δις. ευρώ.

Η «τρύπα» στους φόρους υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στα 2,306 δις. ευρώ καθώς εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 45,530 δις. ευρώ από 47,836 δις. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι εισπράξεις από τους φόρους στα αγαθά και τις υπηρεσίες και το φόρο εισοδήματος. Ειδικότερα, αναμένονται απώλειες:

– 481 εκατ. ευρώ από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών από τα οποία τα 468 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΦΠΑ με τις συνολικές εισπράξεις να εκτιμώνται στα 25,919 δις. ευρώ από 26,401 δις. ευρώ.

– 1,717 δις. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Τα έσοδα αποι αυτή τη πηγή προσγειώνονται στα 13,023 δις. ευρώ από 14,741 δις. ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες ύψους 1,108 δις. ευρώ καταγράφονται στο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων ενώ σε 608 εκ. ευρώ υπολογίζεται η υστέρηση από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.α).

Μέτρα στήριξης 4,5 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα μέτρα που θα συνεχίσουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι τα εξής:

– Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

– Προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ.

– Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις με κόστος 220 εκ. ευρώ που με τη μόχλευση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.

– Επέκταση προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τον Σεπτέμβριο, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ.

– Επιδότηση δανείων δανειοληπτών φυσικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ και νομικών προσώπων μέσω του ΓΕΦΥΡΑ 2, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.

– Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ.

– Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ.

– Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με κόστος 907 εκατ. ευρώ.

– Αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους 609 εκατ. ευρώ

– Μείωση τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους: 408 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο το πακέτο στήριξης αποσύρεται το επόμενο έτος κατεβάζοντας δραστικά το ταμειακό κόστος για το δημόσιο στα 2,079 δις. ευρώ από 15,611 δις. ευρώ, πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων ύψους 13,532 δις. ευρώ με αυτόματη αντίστοιχη συρρίκνωση του ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι για το 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 767 εκατ. ευρώ και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 276 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό.

Επιπλέον από το 2022 και έπειτα προβλέπεται σε μόνιμη βάση διατήρηση της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%. Επιπλέον στα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχει ληφθεί υπόψη η μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων από 24% στο 22% με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, 112 εκατ. ευρώ για το 2023, 125 εκατ. ευρώ για το 2024 και 136 εκατ. ευρώ για το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting