Η επίδοση του δείκτη S&P500 την εβδομάδα που πέρασε είναι ένα σημάδι πως καταλάγιασαν μεν οι ανησυχίες των επενδυτών για τις πληθωριστικές πίεσεις και την πολιτική που θα ασκήσει η Fed, αλλά η δραστηριότητα σε κάποιες περιοχές της αγοράς αναδεικνύουν μια υποδόρια ανησυχία των επενδυτών για πιθανή αστάθεια στην αγορά που θα προέρχεται από την ανακοίνωση βασικών οικονομικών στοιχείων και των εταιρικών κερδών.

Ο S&P 500 έχει σημειλωσει άνοδο της τάξης του 14% από την αρχή της χρονιάς και έφθασε στα υψηλότερα σημεία απόδοσης την εβδομάδα που πέρασε, όπως και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Kάτω όμως από την επιφάνεια των χρηματιστηριακών αποδόσεων μπορεί κανείς να διακρίνει σημάδια ανησυχίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR S&P 500 ETF Trust μετά τις ανακοινώσεις της Fed- οι οποίες το οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ- μεταφράζεται ως μια κίνηση των επενδυτών να αποκτήσουν ένα είδος προστασίας, σημειώνει αναλυτής της JP Morgan.

Οι επιδόσεις της αγοράς ήταν πιο συγκεντρωμένες, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν προς τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, του τομέα δηλαδή που οδήγησε τις αγορές σε υψηλά σημεία την προηγούμενη χρονιά. Ο δείκτης S&P, στην σύνθεση του οποίου ο τεχνολογικός τομέας έχει σημαντική βαρύτητα, σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,85% το μήνα Ιούνιο αλλά ο μέσος όρος των υπόλοιπων μετοχών που συνθέτουν τον δείκτη σημείωσε πολύ χαμηλότερες επιδόσεις. «Η αγορά μπορεί να απέφυγε κάποιες φοβίες αλλά καθώς κάνουμε προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο, βλέπουμε την πιθανότητα να υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι από ό, τι πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε, στο Reuters, ο James Ragan, διευθυντής του τμήματος έρευνας στον τομέα διαχείρισης πλούτου στην D.A. Davidson.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εστιάζουν στη διαμάχη για το πότε η άνοδος του πληθωρισμού θα θεωρηθεί ως πιο μόνιμη αναγκάζοντας τη κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει νωρίτερα την αποσύρση του προγράμματος αγορών ενεργητικού. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν από την πανδημία και το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται επίσης να σηματοδοτήσει το αποκορύφωμα για την αύξηση των οικονομικών και εταιρικών κερδών στις  ΗΠΑ,το οποίο  θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία στην αγοράς, καθώς θα επιβραδύνεται η ανάπτυξη.

Τι περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα

Τον επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στην εβδομάδα που έρχεται στην ανακοίνωση μιας σειράς οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές των κατοικιών, τη βιομηχανία και τα στοιχεία μισθοδοσίας για το μήνα Ιούνιο, που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Οι πληθωριστικές πιέσεις και ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές και ως εκ τούτου  μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση μισθοδοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσει η Fed. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης John Williams, μετά από αρκετές εμφανίσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπάρχουν βέβαια ακόμα πολλοί παράγοντες  που υποδηλώνουν ότι το κλίμα για τις μετοχές παραμένει θετικό. Τα κέρδη του δείκτη S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 37% φέτος και σχεδόν 12% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το Refinitiv IBES. Στο δεύτερο τρίμηνο, για το οποίο θα υπάρξουν πολλές ανακοινώσεις από τα μέσα Ιουλίου, τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 65%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν χαμηλές, με την επίδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 1,52%, έναντι  1,7% που είχε ανέλθει στα μέσα Μαΐου, καθιστώντας τις μετοχικές επενδύσεις πιο εκλυστικές  από άλλες τοποθετήσεις. Ωστόσο, μόνο το 47% των μετοχών του S&P 500 παρέμειναν πάνω το μέσο όρο των 50 ημερών, σε σύγκριση με το 91% των μετοχών που κινήθηκαν πάνω από το μέσο όρο,  όταν ο δείκτης σημείωσε επιδόσεις ρεκόρ στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με τον Keith Lerner, επικεφαλής επικφαλής του τμήματος στρατηγικής αγορών στην Truist Advisory Services.«Εάν δεν έχετε λοιπόν επενδύσει στις λίγες μετοχές που τα πηγαίνουν καλά, μπορεί να έχετε πολύ χειρότερες αποδόσεις από τον δείκτη αναφοράς”, δήλωσε ο Lerner.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]