Οι εταιρείες στοιχημάτων, οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και οι τράπεζες είναι οι μεγάλοι νικητές σε ένα εξαιρετικό πρώτο εξάμηνο για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι μετοχές των εταιρειών Evolution AB, της Porsche Automobil Holding SE και της Banco de Sabadell SA βρέθηκαν στην κορυφή των αποδόσεων ενισχύοντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Στον αντίποδα οι μετοχές που ξεχώρισαν κατά την διάρκεια της πανδημίας  προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές τους, όπως είναι οι εταιρείες Just Eat Takeaway.com NV και TeamViewer AG,  σημείωσαν αναστροφή των επιδόσεων της προγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Οι επενδυτές φαίνεται πώς έχουν απελευθερωθεί από τα δεσμά του 2020 και είναι έτοιμοι να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο στις επενδύσεις τους. Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, όπως είναι οι τράπεζες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κατασκευές, δίνουν τον τόνο στις αγορές, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι η μόνη ευρωπαϊκή υποκατηγορία που παρουσίασε πτώση το τρέχον έτος.

«Παρόλο που είναι προφανές ότι οι ευκαιρίες είναι πιο δύσκολο να βρεθούν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ή το προήγουμενο εξάμηνο, συνεχίζουμε να τις εντοπίζουμε», δήλωσε ο Tomas Pinto, επικεφαλής του τμήματος  διεθνών αγορών της Bestinver Gestion,εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για την Hannah Gooch-Peters, αναλύτρια του τμήματος παγκόσμιων μετοχικών επενδύσεων στη Sanlam Investments U.K. Ltd., οι ενεργοί διαχειριστές είναι αυτοί που θα έχουν το πάνω χέρι στο δεύτερο εξάμηνο. «Θα ξεχωρίσουν όσοι επιλέγουν σωστά μετοχές», είπε.

Νικητές  πρώτου εξαμήνου

Εταιρείες στοιχημάτων

Οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών Kindred Group Plc, Evolution AB και Entain Plc συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 κορυφαίων μετοχών του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 59%. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays Plc, Τζέιμς Ρόουλαντ Κλαρκ, η συγκέντρωση της βιομηχανίας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών υπήρξε «σημαντικός μοχλός» για τις τιμές των μετοχών, με επικεφαλής κυρίως τις ΗΠΑ, όπου συνεχίζουν να αυξάνονται οι ευκαιρίες  από τη νομιμοποίηση των αθλητικών στοιχημάτων. Για την βρετανική εταιρεία στοιχημάτων και παιγνίων Entain, η πιθανότητα να ανανεωθεί το ενδιαφέρον εξαγοράς της από την MGM Resorts International ήταν βασικός παράγοντας ανόδου, λέει ο Rowland Clark. Αφού αποχώρησε από μια συμφωνία 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης καζίνο μπορεί να ανανεώσει τις προσπάθειές της από τις 19 Ιουλίου, σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων

Η ώθηση που υπάρχει για να στραφούν οι καταναλωτές στα ηλεκτρικά οχήματα έχει δώσει κέρδη της τάξης του 42% στη Volkswagen AG (VW)  και 69% στη μητρική εταιρεία Porsche. Οι μετοχές τους  άρχισαν την ανοδική πορεία όταν η VW κέρδισε τις εντυπώσεις των επενδυτών τον Μάρτιο, καθώς παρουσίασε το σχέδιο της να ξεπεράσει την Tesla Inc. και να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων το αργότερο έως το 2025.  Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης σχεδιάζει να κυκλοφορήσει περίπου νέα 70 μοντέλα αυτοκινήτων με μπαταρία μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Η μανία για τα ηλεκτρικά οχήματα θα συνεχιστεί και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο της ιστορίας της VW», δήλωσε ο αναλυτής της Bankhaus Metzler, Juergen Pieper, ο οποίος προβλέπει σημαντική άνοδο της τάξης του 53% για τη μετοχή της εταιρείας.

Οι τράπεζες 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν περάσει στο αντίθετο «στρατόπεδο» αυτή την χρονιά, καθώς από τον κλάδο που είχε τις χειρότερες επιδόσεις το 202ο στο χρηματιστηριακό ταμπλό βρέθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2021 να είναι ο κλάδος που ηγείται των κερδών. Οι επενδυτές αναμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα τερματίσουν την εποχή  των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, αυξάνοντας τα έσοδα από τόκους. Τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων βοήθησαν επίσης. Η τράπεζα με τις μεγαλύτερες αποδόσεις είναι η ισπανική Banco de Sabadell, που η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 70% από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. Ο λόγος είναι η πιθανότητα συγχώνευσης με την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, δήλωσε η αναλυτής της Renta 4, Nuria Alvarez. Οι φήμες για πιθανότητα συγχώνευσης της Banco BPM SpA της Ιταλίας, ενίσχυσαν την μετοχή της κατά 57%. Οι αναλυτές βλέπουν την εταιρεία σε μια πιθανή συμφωνία με την UniCredit SpA.

Οι χαμένοι

Εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ένα από τα χρηματιστηριακά αστέρια των αποδόσεων του περασμένου έτους, είναι ο κλάδος των εταιρείων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).Το 2021 όμως άλλαξε το κλίμα και για τις μετοχές του κλάδου. Οι μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης  ξεπέρασαν σε αποδόσεις τις μετοχές εταιρειών ανάπτυξης, ενώ ενεργειακά Funds προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους. Παρόλα αυτά οι κατασκευαστές αιολικών στροβίλων Vestas Wind Systems A / S και η Siemens Gamesa Renewable Energy SA εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τεράστια κέρδη. Με τις κυβερνήσεις να δεσμεύονται να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να υιοθετούν πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, ο τομέας μπορεί να προσφέρει κέρδη στον μακροπρόθεσμο επενδυτή, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

Οι ηγέτες των lockdowns

Η Deliveroo Plc, startup εταιρεία διανομής φαγητού,  ήταν η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Λονδίνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και έπεσε θεαματικά. Η μετοχή της εταιρείας στο ντεμπούτο της σημείωσε πτώση της τάξης του 26% και έχει υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα από τότε. Οι αναλυτές βλέπουν  τη δυνατότητα ανόδου κατά μέσο όρο 16%, καθώς η απόφαση για το καθεστώς των αυταπασχολούμενων εργαζόμενων της αυτή την εβδομάδα ευνοεί τη μετοχή της. Ενώ η Deliveroo είχε να αντιμετωπίσει συγκεριμένα ζητήματα που αφορούν την  χρηματιστηριακή αποτίμησή της και τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν είναι ο μόνη εταιρεία που ξεχώρισε την περίοδο του lockdown αλλά υποχώρησε το 2021. Η μετοχή της  Rival Just Eat Takeaway.com NV υποχώρησε κατά 17%, ενώ η μετοχή της εταιρείας τηλεργασίας TeamViewer κατέγραψε πτώση της τάξης του 23%, η οποία οφείλεται εν μέρει σε μια δαπανηρή συμφωνία χορηγίας με την Manchester United Plc.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης