Το πράσινο φως για την υπογραφή τριών συμφωνιών γειτονίας στον τομέα της αεροπορίας —με την Ουκρανία, την Αρμενία και την Τυνησία— και μιας συμφωνίας αεροπορικών μεταφορών με το Κατάρ «άναψε» το Συμβούλιο της ΕΕ. Όπως ανακοινώθηκε, οι συμφωνίες αυτές θα ανοίξουν την αγορά αερομεταφορών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους μεταφορείς. Με τη βελτίωση των συνδέσεων, θα προωθήσουν το εμπόριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, υπουργός Υποδομών και Στέγασης της Πορτογαλίας Πέδρο Νούνο Σάντος, «το Συμβούλιο είναι τώρα έτοιμο να υπογράψει τέσσερις σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της αεροπορίας που θα βελτιώσουν την πρόσβαση των αεροπορικών εταιρειών στην αγορά και θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Ταυτόχρονα, θα εγγυηθούν το ύψιστο επίπεδο ασφάλειας και προστασίας και θα εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού».

Οι τρεις συμφωνίες γειτονίας θα άρουν τους περιορισμούς της αγοράς σε ό,τι αφορά τις γειτονικές χώρες της ΕΕ και θα συνδέσουν τις χώρες αυτές με την εσωτερική αγορά αερομεταφορών της ΕΕ, καθώς θα υιοθετηθούν τα πρότυπα αερομεταφορών της ΕΕ και θα εφαρμοστούν οι κανόνες της ΕΕ για τις αερομεταφορές.

Η συμφωνία με το Κατάρ θα ανοίξει την αγορά εξίσου και με τα 27 κράτη μέλη, αναβαθμίζοντας τους κανόνες και τα πρότυπα που ισχύουν τώρα για τις πτήσεις μεταξύ Κατάρ και ΕΕ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας του Κόλπου.

Και οι τέσσερις συμφωνίες περιέχουν ισχυρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ρήτρες και ρήτρες περί θεμιτού ανταγωνισμού με άρτιους μηχανισμούς επιβολής ώστε να αποφευχθούν τυχόν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού ή άλλες καταχρήσεις.

Οι αποφάσεις για την Ουκρανία, την Αρμενία και το Κατάρ καθιστούν δυνατή την εφαρμογή της συμφωνίας σε προσωρινή βάση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την έναρξη ισχύος της.

Οι τέσσερις συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν το φθινόπωρο του 2021. Κάθε συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από κάθε κράτος μέλος, την Ένωση και το άλλο μέρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή