
Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για το 2020, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή από τα ορυκτά καύσιμα.
Το 2020, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα συνέχισε να μειώνεται, καταγράφοντας το ιστορικό χαμγλό : από 1.226.156 Gigawatt-hour (GWh) το 1990, ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 1.584.005 GWh το 2007, σε 1.133.402 GWh το 2019 και 1.022.589 GWh το 2020 (μείωση 9,8% σε σύγκριση με το 2019).
Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά, όπου τα προσωρινά δεδομένα για το 2020 δείχνουν το χαμηλότερο σημείο από το 1990, στις 683.183 GWh (6,3% χαμηλότερα από το 1990).
Το μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, από 303 .79 GWh το 1990 σε 979 .66 GWh το 2019. Τα προσωρινά στοιχεία του 2020 δείχνουν περαιτέρω αύξηση σε 1.052.582 GWh, κατά 29.994 GWh περισσότερο από την παραγωγή από ορυκτά καύσιμα .

Η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε σημαντικά
Τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2020 δείχνουν σημαντική μείωση στην ΕΕ εσωτερικής κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Γενικά, τα ορυκτά καύσιμα το 2020, ιδίως τα στερεά ορυκτά καύσιμα, αναμένεται να είναι σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα (δηλαδή από το 1990).
Η τεράστια πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και η μέτρια μείωση του φυσικού αερίου έρχονται σε έντονη αντίθεση με την τάση των προηγούμενων ετών. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2020 δείχνουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου μειώθηκε κατά 12,9% σε σύγκριση με το 2019. Σε σύγκριση με το 2005, η κατανάλωση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σημείωσε πτώση 23,1% το 2020.
Η εσωτερική χρήση φυσικού αερίου επηρεάστηκε λιγότερο το 2020: η μείωση σε σύγκριση με το 2019 ήταν μόνο 2,6%. Παρ ‘όλα αυτά, σημειώθηκε μείωση 8,9% από το 2005.
Η κατανάλωση άνθρακα συνέχισε την έντονη πτώση της, μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σε σύγκριση με το 2019, τα προσωρινά δεδομένα του 2020 δείχνουν σημαντικές πτώσεις.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό