Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να επανέλθει η πλήρης κανονικότητα στην χώρα.

Η αρχή έγινε χθες με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «freedom pass» η οποία είναι ουσιαστικά ένα voucher αξίας 150 ευρώ το οποίο θα δίδεται στους νέους 18-25 ετών εφόσον συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.

Η «κάρτα ελευθερίας» θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε ταξίδια και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ θα λαμβάνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 18-24, οι νέοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση στην Ελλάδα είναι μόλις 8,9%, ενώ οι πολίτες ηλικίας 25-49 ετών φτάνουν το 38,3%.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιβράβευση προς τους νέους για τη συμβολή τους καθώς είναι ηλικιακή ομάδα με πολλή μεγάλη κινητικότητα και όλο αυτό το διάστημα έδειξε συνέπεια και υπομονή, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο για να θωρακιστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς θεωρούνται ο «αδύναμος κρίκος» στην εμβολιαστική αλυσίδα.

Η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του smartphone, αλλά θα έχει για όποιον το επιθυμεί και φυσική μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Η διαδικασία θα γίνεται από το το gov.gr και μια ήμερα μετά την αίτηση η κάρτα και το ποσό θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι.

Θα αφορά:

  • Ακτοπλοϊκές, αεροπορικές μετακινήσεις
  • Καταλυματα, κάμπινγκ
  • Μουσεία, συναυλίες, κινηματογράφους, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους
  • Διανομή σε τουριστικά καταλύματα

Οι νέοι θα λαμβάνουν το voucher μέσω της ειδικής πλατφόρμας gov.gr με το ΑΜΚΑ τους, αφού ο ενδιαφερόμενος έχει κάνει τη πρώτη δόση.

Ποια μέτρα ακολουθούν

Όπως προαναγγέλθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται νέα εξειδίκευση που θα αφορά στον διαχωρισμό των εμβολιασμένων και μη προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε πλαίσιο πλήρους κανονικότητας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέλει, σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Από την άλλη, μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για την εστίαση στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετήσουν μόνον εμβολιασμένους και κατ΄επέκταση να μην υπόκεινται στην τήρηση οποιουδήποτε μέτρου, είτε να μην κάνουν διαχωρισμό, αλλά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τους εσωτερικούς τους χώρους και να τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είναι εν ισχύι.

Αυτό θα είναι μία αποκλειστική απόφαση του επιχειρηματία ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος και με τον έλεγχο των πελατών.

Οι θαμώνες θα επιδεικνύουν το ψηφιακό πιστοποιητικό ενώ οι επιχειρήσεις θα «σαρώνουν» το barcode μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες είναι από τον Σεπτέμβριο η κοινωνία να μην χρειαστεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να ανταπεξέλθει στην πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα