Παρά την ανησυχία που επικρατεί για την αποκαλούμενη «μετάλλαξη τύπου Δέλτα», σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από την Covid-19 είναι συνεχίζουν να μειώνονται είτε παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική – τόσο ώστε να μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα μεγάλο φιάσκο.

Σήμερα, για του λόγου το αληθές, ανακοινώθηκαν πάνω από 20.000 νέα κρούσματα και 652 θάνατοι, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των απωλειών να φτάνει τις 135.000 σύμφωνα με την κυβέρνηση – ή τις 270.000 σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση σε επίπεδο εμβολιασμών είναι δραματική.

Άπιαστος ο στόχος

Όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία πιθανότατα θα αποτύχει να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού της ως το φθινόπωρο και να πιάσει τον στόχο που έχει θέσει. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να ισχυριστεί κάτι διαφορετικό, μετά τα στοιχεία που έδωσε την Δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός Υγείας.

Ως χθες, συγκεκριμένα, είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου περίπου 23 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες, σε συνολικό πληθυσμό 144 εκατομμυρίων. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι έχουμε να κάνουμε με… τριτοκοσμικό ποσοστό, της τάξης του 16%, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο όσον αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους (στην ΕΕ, συγκριτικά, έχουν εμβολιαστεί πλήρως περίπου ο ένας στους τρεις).

Τα παραπάνω δικαιολογούν τον πανικό που δείχνει να έχει καταλάβει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επιβάλει εσπευσμένα και χωρίς προετοιμασία περιοριστικά μέτρα. Μέτρα τα οποία φαντάζουν αποσπασματικά σε πολλές περιπτώσεις και προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις, ειδικά σε ορισμένους κλάδους, όπως της εστίασης.

Διπλωματία χωρίς αντίκρισμα

Ταυτόχρονα, όμως, προκύπτει και ένα εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ο Πούτιν και η κυβέρνησή του να πουλούν στον υπόλοιπο κόσμο εκατομμύρια εμβόλια και να κατηγορούν τους Ευρωπαίους ότι μπλοκάρουν εσκεμμένα το Sputnik, όταν στο εσωτερικό έχουν τεράστιο πρόβλημα; Μήπως απλώς μας πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, κάνουν εμπόριο ελπίδων και ασκούν διπλωματία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα;

Με άλλα λόγια, μήπως ο κατά τα άλλα πανίσχυρος και «πολύς» Πούτιν μας δουλεύει κανονικά και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των συμπολιτών του ούτε να τους πείσει για το αυτονόητο;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν