Περισσότερες από 5 εκατομμύρια φιάλες αλκοολούχων ποτών διακινούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράνομα προκαλώντας ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου και εγκυμονώντας σημαντικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Την απειλή για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές αλλά και την οικονομία από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια το θέμα του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών έχει περάσει στα «χέρια» του οργανωμένου εγκλήματος και έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα, λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στα δημόσια έσοδα, τη νόμιμη επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια του καταναλωτή, αποτέλεσαν κοινό συμπέρασμα και βάση συζήτησης πρόσφατης ημερίδας που διοργάνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε). Οι εκπρόσωποι του κλάδου των αλκοολούχων ποτών ανέδειξαν το μέγεθος . Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 5 εκατ. φιάλες διακινούνται χωρίς να καταβάλλουν ΕΦΚ και ΦΠΑ, με τις απώλειες εσόδων από ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών να ανέρχονται σε 31 εκατ. ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία ΙΟΒΕ 2020, Η αγορά των αλκοολούχων ποτών την Ελλάδα) , μόνον από τα αλκοολούχα εκτός από τα χύμα αποστάγματα διήμερων παραγωγών (τσίπουρο και τσικουδιά) όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο.

Παράλληλα, ακόμα σημαντικότερες είναι οι απώλειες από τον ΦΠΑ καθώς η κύρια ποσότητα των παρανόμως διακινούμενων ποτών διοχετεύεται στην επιτόπια αγορά, με τις απώλειες ΦΠΑ να εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 28 έως 45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.ΕΑΠ), κ. Ισίδωρο Ρεβάχ, «υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καθώς η καταπολέμησή του μας αφορά όλους», ενώ όπως υπογραμμίζει η μείωση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά αποτελεί τη «μόνη λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» αφού τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης στη χώρα μας δίνουν «χώρο και κίνητρο στο παράνομο εμπόριο και τη φοροδιαφυγή».

Τη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος επισημαίνει και ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, κ. Νικόλαος Καλογιάννης, σύμφωνα με τον οποίο «το οργανωμένο λαθρεμπόριο των χύμα αποσταγμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής και θα πρέπει να μπει πλέον μία τάξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά και της παραγωγής. Απαξιώνει τη φήμη και η ποιότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων για τα οποία η Πολιτεία και οι αποσταγματοποιοί έχουν δώσει αγώνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, υποβαθμίζει το τουριστικό πακέτο υπηρεσιών της χώρας , αλλά και την δυνατότητα εξαγωγών των επώνυμων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας