Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία ερευνών Gartner, η παγκόσμια αγορά cloud υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 40% κατά τη διάρκεια του 2020, φτάνοντας σε αξία τα 64,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, και με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες εταιρείες, βρέθηκε η Amazon που κατέγραψε έσοδα ύψους 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 ενώ διατήρησε μερίδιο αγοράς της τάξης του 40%. Η Amazon είχε ανάπτυξη της τάξης του 29%, λιγότερο από τον ανταγωνισμό αλλά αρκετό για κυριαρχήσει στην αγορά του cloud IaaS (Infrastructure as a Service).

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Microsoft με έσοδα ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αυξημένα σχεδόν κατά 60%. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της αμερικανικής εταιρείας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία. Σύμφωνα με την Gartner, η πανδημία οδήγησε του πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure «σε μετεγκατάσταση φόρτων εργασίας, όπως από εφαρμογές υγειονομικής περίθαλψης σε ρομπότ υποβοηθούμενα από AI, ψηφιακά δίδυμα στη μεταποίηση και ηλεκτρονικό εμπόριο στο λιανικό εμπόριο».

Η κορυφαία πεντάδα της σχετικής λίστας περιλαμβάνει τις Alibaba, Google και Huawei. Η Alibaba αποτέλεσε τον κυρίαρχο πάροχο IaaS στην Κίνα και είδε αύξηση εσόδων της τάξης του 53% το 2020, πάνω από τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την Gartner, η Alibaba ωφελήθηκε πρωτίστως από τον τομέα της εκπαίδευσης, στον οποίο οι υπηρεσίες της είχαν ανάπτυξη που έφτανε στο 105%. Δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας ήταν ο αυξημένη χρήση της πλατφόρμας επικοινωνίας Ding Talk.

Η Huawei κατάφερε να μπει στην κορυφαία πεντάδα έχοντας αύξηση εσόδων στην αγορά του IaaS της τάξης του 200%. Η κινεζική εταιρεία είχε έσοδα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, από τον συγκεκριμένο τομέα, με το 90% από αυτά τα έσοδα να προέρχεται από την ευρύτερη αγορά της Κίνας.

Η Google είχε αύξηση εσόδων 66% φτάνοντας σχεδόν στα 4 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια του 2020, χάρη στις καταναλωτικές υπηρεσίες της, τα κυβερνητικά συμβόλαια και τον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με την Gartner, η Google ωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αυξανόμενη επικέντρωση «στην υποστήριξη και στην ανάπτυξη cloud εφαρμογών τόσο στο υβριδικό όσο και στο multi-cloud μοντέλο λειτουργίας».

Η Gartner σημειώνει στην αναφορά της ότι το 80% της παγκόσμιας αγοράς κυριαρχείται αυτή τη στιγμή από τους πέντε συγκεκριμένους IaaS παρόχους, αλλά προσθέτει ότι σχεδόν το 90% όλων των παρόχων είδε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI