Με μια ομιλία που αντανακλά πλήρως τις απόψεις, αλλά και τη μέχρι τώρα στάση του στο συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας, αποχαιρέτησε τις αγορές ο Άντι Χαλντέιν, ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας, επαναλαμβάνοντας την επικινδυνότητα που προκύπτει από την εκτίναξη του πληθωρισμού, που ο ίδιος επιμένει πως θα «κλείσει» τη χρονιά κοντά στο 4%.

Πραγματικά, κατά την τελευταία ομιλία του πριν παραιτηθεί από την BoE για να πιάσει δουλειά σε ένα think tank, ο σκληροπυρηνικός οικονομολόγος επανέλαβε την άποψη του πως η συνεχής διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση για την κεντρική τράπεζα από το κραχ της στερλίνας, το 1992.

Άλλωστε, ο ίδιος εξακολουθεί να «βλέπει» το δείκτη κοντά στο 4%, ήτοι στα διπλάσια επίπεδα από το όριο ασφαλείας της BoE, αλλά και αρκετά ψηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη της ίδιας της Τράπεζας, η οποία στην τελευταία αναθεώρηση της πριν λίγες μέρες υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα «κλείσει» λίγο πάνω από το 3%.

Είναι ένας από τους λόγους που ο ίδιος είχε ανοίξει τη συζήτηση για την ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων. Επίσης, και στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του συμβουλίου, Μάιο και Ιούνιο, ήταν ο μόνος που είχε ψηφίσει υπέρ της άμεσης έναρξης της περικοπής του προγράμματος ομολόγων της βρετανικής κεντρικής τράπεζας.

Αναλόγως και σήμερα χρησιμοποίησε την τελευταία ομιλία του για να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του να μετατοπίσουν το κέντρο βάρος της προσοχής τους από την τόνωση της οικονομίας στον έλεγχο της σταθερότητας των τιμών, αλλά και να μην καθυστερήσουν να το κάνουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινήσεις αργότερα.

Εξάλλου, είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, που καλούνται να ζυγιάσουν το ρυθμό της επιβράδυνσης των μέτρων στήριξης και τη στροφή προς μια πολιτική καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή