Περισσότεροι από 230 θάνατοι από την περασμένη Παρασκευή έχουν καταγραφεί από την αστυνομία του Βανκούβερ καθώς αυτή η περιοχή του Καναδά βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς καύσωνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν του 50 βαθμούς Κελσίου! Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενα νοσήματα με την υψηλή θερμοκρασία να επιτείνει τα προβλήματα υγείας και σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγεί και στον θάνατο.

Ο Καναδάς έσπασε το εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα Τρίτη καταγράφοντας 49,6ο C στο Λίτον της Βρετανικής Κολομβίας.

Όμως ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο βορειοδυτικό τμήμα τους καταγράφοντας ρεκόρ θερμοκρασιών και αρκετούς θανάτους.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες. Ωστόσο, η σύνδεση οποιουδήποτε γεγονότος με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιο περίπλοκη.

Ο καύσωνας που έπληξε τα δυτικά τμήματα του Καναδά και των ΗΠΑ προκλήθηκε από έναν θόλο στατικού ζεστού αέρα υψηλής πίεσης που εκτείνεται από την Καλιφόρνια έως τα εδάφη της Αρκτικής! Οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρούν στις παράκτιες περιοχές αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ανακούφιση στις ηπειρωτικές περιοχές.

Πριν από την Κυριακή, οι θερμοκρασίες στον Καναδά δεν είχαν περάσει ποτέ τους 45ο C.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας Τζον Χόργκαν δήλωσε ότι η πιο ζεστή εβδομάδα που είχε βιώσει ποτέ η περιοχή αυτή είχε ως αποτέλεσμα «καταστροφικές συνέπειες για τις οικογένειες και τις κοινότητες».

Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς ορισμένες περιοχές δηλώνουν ότι έχουν ενημερωθεί για ξαφνικά περιστατικά θανάτου, αλλά δεν έχουν ακόμη τον τελικό απολογισμό.

Μόνο στο Βανκούβερ, ο καύσωνας πιστεύεται ότι συνέβαλε σε ξαφνικούς θανάτους 65 ανθρώπων από την Παρασκευή.

«Είμαι αστυνομικός εδώ και 15 χρόνια και δεν έχω βιώσει ποτέ τέτοιον αριθμό ξαφνικών θανάτων που σημειώθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο λοχίας της αστυνομίας Στιβ Άντισον. Τρεις ή τέσσερις την ημέρα είναι ο κανονικός αριθμός.

Ανέφερε ότι οι άνθρωποι έφταναν στα σπίτια των συγγενών τους και «έβρισκαν νεκρούς».

Δεκάδες αξιωματικοί έχουν αναπτυχθεί εκ νέου στην πόλη, ενώ ο αυξημένος αριθμός κλήσεων έκτακτης ανάγκης έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις και έχει εξαντλήσει τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Στην Βρετανική Κολομβία εκτιμάται ότι έχουν σημειωθεί πάνω από 100 θάνατοι από τα φυσιολογικά επίπεδα από την Παρασκευή έως την Δευτέρα.

Το μικρό χωριό Λίτον, περίπου 250 χλμ. ανατολικά του Βανκούβερ – και όχι πολύ πιο νότια από το Λονδίνο! – έχει σπάσει όλα τα πρόσφατα ρεκόρ του Καναδά.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο» να βγει κανείς έξω. «Ήταν ανυπόφορο», είπε στην εφημερίδα Globe & Mail, μία κάτοικος. «Προσπαθούμε να μείνουμε στο εσωτερικό όσο το δυνατόν περισσότερο. Είμαστε συνηθισμένοι στη ζέστη και είναι ξηρή θερμότητα, αλλά 30 [βαθμοί] είναι πολύ διαφορετικοί από τους 47.»

Πολλά σπίτια στη Βρετανική Κολομβία δεν διαθέτουν κλιματισμό, καθώς οι θερμοκρασίες είναι συνήθως πολύ ήπιες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένας κάτοικος του Βανκούβερ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι τα ξενοδοχεία κατακλύστηκαν από κόσμο καθώς συνέρρεε εκεί για να δροσιστούν σε κλιματιζόμενους χώρους και δωμάτια.

Σε κάποιες περιπτώσεις η Πυροσβεστική κατέβρεχε ακόμα και παιδιά για να δροσιστούν!

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, Environment Canada, έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για καύσωνα στις επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλμπέρτα, μαζί με περιοχές του Σασκάτσουαν, και της Μανιτόμπα.

Οι τοπικές υπηρεσίες της πυροσβεστικής δήλωσαν στο BBC ότι ανησυχούν εξαιρετικά για την πιθανότητα ξεσπάσματος μεγάλων πυρκαγιών, που ίσως ξεσπάσουν από καταιγίδες που πιθανώς να σημειωθούν μετά την αλλαγή του καιρικού σκηνικού. Ήδη πάντως αναφέρονται οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές στην Βρετανική Κολομβία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης
Green |

Motor Oil: Η THALIS αναβαθμίζει τον «Κύκλο του Νερού» στο δήμο Φαιστού της Κρήτης

Στο πλαίσιο της τελετής παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Φαιστού και την THALIS που είναι ο ανάδοχος.