Ιδιαίτερα «καυτή» για την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού αποδείχθηκε η προηγούμενη εβδομάδα. Το επταήμερο 21 Ιουνίου – 27 Ιουνίου η μέση τιμή ρεύματος εκτινάχθηκε στα 99,25 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα). Παρόμοιες τιμές είχαν να καταγραφούν – σε εβδομαδιαίο επίπεδο – από τον Ιανουάριο του  2017 οπότε είχαν διαμορφωθεί στα 94,34 ευρώ/MWh.

Ειδικότερα, τις συγκεκριμένες ημέρες, σύμφωνα με το  Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) η  μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς εμφανίστηκε  αυξημένη κατά 25,51% από την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη να αγγίξει τα  139,93 ευρώ/MWh και την ελάχιστη  τα  60,27 ευρώ/MWh. Όπως καταδεικνύει η ανάλυση του Ινστιτούτου, πρόκειται για ιστορικά υψηλές τιμές στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. «Για να συναντήσουμε παρόμοια επίπεδα τιμών, θα πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στον Ιανουάριο του 2017, όταν, λόγω της κρίσης φυσικού αερίου, οι τιμές είχαν εκτιναχθεί στα  94.34 ευρώ/MWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Ο καύσωνας εκτόξευσε τη ζήτηση ηλεκτρισμού και σε συνδυασμό με την άπνοια αλλά και τις υψηλές τιμές στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Ευρώπης, οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς πήραν την ανιούσα», αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΕΝΕ.  Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε τις 1.1 TWh (τεραβατώρες).

Οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατέγραψαν χαμηλό 29 εβδομάδων, με μέση ημερήσια παραγωγή 31 GWh. Έτσι η συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου διαμορφώθηκε στο 19%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ ξεπέρασε τις 216 GWh, σημειώνοντας πτώση 8% σε επίπεδο εβδομάδας. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα νερά, καθώς οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 81 GWh, αυξημένες κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την «παρτίδα» ωστόσο …κέρδισαν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίες είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 580 GWh και κάλυψαν το 51% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο για τις λιγνιτικές μονάδες προσέφεραν 78 GWh, δηλαδή κάλυψαν το 7% της ζήτησης ηλεκτρισμού  το συγκεκριμένο επταήμερο, από 1% το προηγούμενο επταήμερο. Γενικότερα, η υψηλότερη συμμετοχή του λιγνίτη, με όλες τις μονάδες στο σύστημα, καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή καλύπτοντας το 13% της ζήτησης.

Σχεδόν σταθερές παρέμειναν οι εισαγωγές, την προηγούμενη εβδομάδα (σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη), καλύπτοντας το 15% στο μείγμα καυσίμου. Οι συνολικές εισαγωγές ρεύματος στην Ελλάδα το συγκεκριμένο επταήμερο ανήλθαν σε 190,117 MWh, με την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται το περασμένο Σάββατο (26/6), διαμορφούμενη στις 35,844 MWh.

Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΝΕ αυτή κορυφώθηκε στις 180,953 MWh την περασμένη Παρασκευή, με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται την Δευτέρα (21/6) στις 130,795 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1,128,017 MWh, πιο υψηλά κατά 25.84% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα ( 896,387 MWh). Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 6,714 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα στα 4,073 MW και 9,009 MW αντίστοιχα.

To 66% της ζήτησης ρεύματος την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την χαμηλή τάση (πάνω από τις 727 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 21% την μέση τάση (πάνω από τις 234 GWh), ενώ το υπόλοιπο 13% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (πάνω από τις 142 GWh), δηλαδή στην ενεργοβόρα βιομηχανία. Ζητούμενο αποτελεί πως θα κυλήσει η αγορά ενέργειας και αυτή την εβδομάδα, με δεδομένο ότι οι μετεωρολόγοι αναμένουν από σήμερα νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια