
Ένα σπάνιο κύμα καύσωνα «καίει» τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και τον Δυτικό Καναδά. Σε μια περιοχή του κόσμου που είναι ευρέως γνωστή για τη δροσερή βροχή και τους συνεφιασμένους ουρανούς, οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες έχει παραλύσει το οδικό δίκτυο και προκαλούν εκτεταμένα μπλάκαουτ στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Μετεωρολόγοι χαρακτηρίζουν αυτό το φαινόμενο «θόλο θερμότητας», καιρικό φαινόμενο που μπορεί να παγιδεύσει ολόκληρη περιοχή κάτω από φλεγόμενους ουρανούς για πολλές ημέρες. Ας δούμε τι είναι ακριβώς αυτό το φαινόμενο, που οφείλεται και πόσο συχνά μπορεί να εμφανίζεται στο μέλλον.
1. Τι είναι ο θόλος θερμότητας;
Όταν ο ήλιος του καλοκαιριού θερμαίνει τον αέρα πάνω από το έδαφος ή τον ωκεανό, ο αέρας αυτό ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα βουνό –η θόλο- θερμού αέρα που κινείται αργά υπό μεγαλύτερη πίεση και εμποδίζει τα νέα καιρικά συστήματα να προωθηθούν. Βασικά, είναι μια μάζα θερμού αέρα που μένει κολλημένη πάνω από μια περιοχή. Ο θόλος θερμότητας μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει ένα πολύ δυνατό ρεύμα αέρα (jet stream) που συνήθως κινείται με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά, να κινείται γύρω του. Στην περίπτωση του θόλου θερμότητας στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ αυτό σημαίνει ότι το jet stream θα κινηθεί βόρεια προκαλώντας την επιβράδυνσή του.
2. Ποιος είναι ο αντίκτυπος;
Οι άνθρωποι που δεν έχουν συστήματα κλιματισμού βλέπουν τις θερμοκρασίες στα σπίτια τους να ανεβαίνουν σε μη-βιώσιμα επίπεδα, με ομάδες βοήθειας να προσπαθούν να προσφέρουν στους άστεγους δροσερό νερό και σκιά. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι πεθαίνουν από ακραία υψηλή θερμοκρασία στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και πολλοί περισσότεροι πεθαίνουν σε άλλες χώρες. Το βουνό θερμότητας ψήνει το έδαφος της Γης, καταστρέφοντας σοδειές, επιδεινώνοντας τα φαινόμενα ξηρασίας δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιές. Η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται, ακριβαίνοντας το φυσικό αέριο και τη χονδρική ηλεκτρικού ρεύματος, συνδυασμός που αναγκάζει εταιρείες κοινής ωφέλειας να διακόπτουν την παροχή ενέργειας σε πελάτες προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία του συνολικού δικτύου. Παρατεταμένη και ακραία ζέστη μπορεί να διακόψει τις δημόσιες μεταφορές καθώς τα καλώδια των τραμ και των τρένων λιώνουν στην κυριολεξία, ενώ προβλήματα προκαλούνται και στους σιδηροδρόμους λόγω της αλλοίωσης των σιδηρογραμμών. Οι θόλοι θερμότητας γίνονται ξεχωριστοί όγκοι στην ατμόσφαιρα, όπως οι ογκόλιθοι στα ποτάμια, αλλάζοντας τη ροή γύρω τους και προκαλώντας άλλες επιπτώσεις, όπως περιοχές χαμηλής πίεσης που μπορεί να φέρουν πλημμύρες.
3. Γίνονται συνήθεια οι θόλοι θερμότητας;
Ερευνες συμπεραίνουν ότι το φαινόμενο γίνεται περισσότερο συχνό, όμως δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να απαντούν σ΄ αυτό ερώτημα ακόμη. Οι προηγούμενοι θόλοι θερμότητας προκάλεσαν υπερβολική ζημιά. Ένα παρόμοιο κύμα καύσωνα που έπληξε τις κεντροδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ το 1995 προκάλεσε τον θάνατο 500 ανθρώπων στο Σικάγο και εκατοντάδες άλλους στην περιοχή. Ενας θόλος θερμότητας στην Καλιφόρνια, πέρυσι, κατέγραψε νέα ρεκόρ. Καθώς οι Καλιφορνέζοι στράφηκαν μαζικά στη χρήση κλιματιστικών, η έκρηξη κατανάλωτης ενέργειας προκάλεσε μπλάκαουτ αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρευμα.
4. Παίζει ρόλο η κλιματική αλλαγή;
Σαφέστατα η κλιματική αλλαγή δημιουργεί όλων των ειδών κύματα καύσωνα, πιο συχνά και πιο ακραία, παρότι τα στοιχεία για τους θόλους θερμότητας ειδικότερα είναι λιγότερο ισχυρά απ΄ ότι για ακραίες θερμοκρασίες γενικότερα. Σήμερα, οι επιστήμονες δεν εξετάζουν κατά πόσον η κλιματική αλλαγή αύξησε την ισχύ του κύματος καύσωνα. Αντίθετα, ερευνούν το πόσο πολύ συνέβη. Άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εργάζονται παράλληλα με τους θόλους θερμότητας για να εντείνουν τις διακλαδώσεις των ακραίων θερμοκρασιών. Για παράδειγμα, οι ξηρασίες και ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών, σημάδια της κλιματικής αλλαγής, ενισχύονται από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούν οι θόλοι θερμότητας.
5. Πόσο διαρκούν οι θόλοι θερμότητας;
Συνήθως μια εβδομάδα. Τελικά, η δημιουργία αυτή γίνεται τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να διατηρηθεί και καταρρέει, απελευθερώνοντας τον παγιδευμένο αέρα και τερματίζοντας τον καύσωνα.


Latest News

Επενδύσεις-ρεκόρ στη Σαγκάη το 2022 - Πώς κινείται η κινεζική οικονομία
Οι αλλαγές σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, μικροκυκλώματα και εισαγωγές

Από σύζυγος του Βλαντίμιρ Πούτιν, «πρωταθλήτρια» στο ευρωπαϊκό real estate
Η Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και ο νυν σύζυγός της έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ από τις επιδόσεις τους στο ευρωπαϊκό real estate, με τις φήμες για ξέπλυμα χρήματος να δίνουν και να παίρνουν

Γιατί οι Ασιάτες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα της συνταξιοδότησης
Την ώρα που οι Γάλλοι απεργούν για να μην παραταθεί ο εργασιακός τους βίος κατά δύο έτη, οι Ασιάτες θέλουν να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα

Τα erdoganomics, οι εκλογές και τα παιχνίδια με τα επιτόκια
Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μιλά για αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη γείτονα

Τα περιστέρια στον ορίζοντα της νομισματικής πολιτικής - Τι αλλάζει στις κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό αλλά βάζουν φρένο στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Στη δημοσιότητα ο οδικός χάρτης του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Ο οργανισμός παρέχει διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου φόρου

O κροίσος που τα «βάζει» με έναν κλάδο 365 δισ.
Η εταιρεία του προσφέρει 350 συνταγογραφούμενα φάρμακα σε τιμή κόστους

Apple: Παραιτήθηκε η κορυφαία σχεδιάστρια προϊόντων - Γιατί δεν θα αντικατασταθεί
Αλλαγή πορείας για μια εταιρεία για την οποίαν η αισθητική είχε μετατραπεί σε κάτι σαν θρησκεία

Οι ταύροι της Goldman που κέρδισαν 3 δισ. στα commodities
Η ομάδα που κεφαλαιοποίηση τη φρενίτιδα στην αγορά των εμπορευμάτων

Ποια big tech «έβγαλε» 75 δισ. σε μια ημέρα
Η άνοδος των μετοχών της Meta πυροδότησε επίσης ένα ράλι στις μετοχές της Amazon, της Apple και της Alphabet