Ένας «θόλος ζέστης» πάνω από τον δυτικό Καναδά προκάλεσε ρεκόρ θερμοκρασιών στη χώρα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων, με τον καύσωνα να πλήττει και τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 40 νέα ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκαν στη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυρίως στο θέρετρο σκι Γουίσλερ.

Το Λάιτον κατέχει πλέον το απόλυτο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στη χώρα, αφού ο υδράργυρος έφτασε τους 46,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την υπηρεσία Περιβάλλοντος Καναδά.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί μέχρι τώρα ήταν στις 5 Ιουλίου 1937, όταν ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου σε δύο πόλεις της επαρχίας Σασκάτσουαν.

Οι υψηλές πιέσεις που παγιδεύουν τον θερμό αέρα στην περιοχή αναμένεται να διατηρηθούν όλη την εβδομάδα, με τον υδράργυρο να παραμένει στα ύψη.

Η υπηρεσία περιβάλλοντος Καναδά εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολομβία και Αλμπέρτα όπως και για κάποιες περιοχές στις επαρχίες Σασκάτσουαν, Γιούκον και τα Βορειοδυτικά Εδάφη.

«Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα επιμείνει όλη την εβδομάδα», τόνισε.

«Οι θερμοκρασίες το απόγευμα θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς την Κυριακή και θα φτάσουν κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές στα μέσα της εβδομάδες», πρόσθεσε. Πρόκειται για θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

«Κάνει περισσότερη ζέστη σε κάποιες περιοχές του δυτικού Καναδά απ’ ό,τι στο Ντουμπάι», σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Εξαιτίας των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των καταστημάτων σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να πάνε για να αποφύγουν τη ζέστη. Παράλληλα έχει ανασταλεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και τα σχολεία έκλεισαν, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανική Κολομβία έφτασε στα ύψη.

«Επικίνδυνο κύμα καύσωνα» και στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά των συνόρων η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για «επικίνδυνο κύμα καύσωνα», το οποίο πλήττει κυρίως το βορειοδυτικό τμήμα των πολιτειών Ουάσινγκτον και Όρεγκον.

«Το ιστορικό κύμα καύσωνα στα βορειοδυτικά θα συνεχιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στο Πόρτλαντ, την πρωτεύουσα του Όρεγκον, η θερμοκρασία έφτασε τους 44,4 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πόλη από το 1940 που διατηρούνται αρχεία.

Οι αρχές της κομητείας Μάλτομαχ, στην οποία ανήκει και το Πόρτλαντ, άνοιξαν εκτάκτως 11 χώρους, όπως δημόσιες βιβλιοθήκες, όπου μπορούν να καταφύγουν όσοι κάτοικοι δεν διαθέτουν κλιματιστικό.

Η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν ήρε τους περιορισμούς για τη συγκέντρωση ατόμων σε χώρους όπου υπάρχει κλιματισμός, όπως τα θέατρα και τα εμπορικά κέντρα, αλλά και στις πισίνες πριν το Σαββατοκύριακο ενόψει του καύσωνα.

Στο Σιάτλ, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας Ουάσινγκτον, ο υδράργυρος έφτασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 39,4 βαθμών που είχε καταγραφεί το 2009.

Στο Πόρτλαντ, μια πόλη γνωστή για τον βροχερό της καιρό, έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες σε πολλά καταστήματα, ενώ οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και πάγο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη