Με λίγες ώρες να απομένουν για την ολοκλήρωσή του, ο αυθεντικός κώδικας του Παγκόσμιου Ιστού έχει βγει σε online πλειστηριασμό από τον Οίκο Sotheby’s με τη μεγαλύτερη προσφορά να ανέρχεται πλέον στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ο πλειστηριασμός ολοκληρώνεται σήμερα στις 7 (τοπική ώρα Λονδίνου).

Το NFT (non-fungible token) είναι ένα είδος ψηφιακού περιουσιακού αρχείου σχεδιασμένο ώστε να δείχνει ότι κάποιος είναι ιδιοκτήτης ενός μοναδικού εικονικού αντικειμένου, όπως online φωτογραφίες ή βίντεο. Το NFT του web έχει δημιουργηθεί από τον Βρετανό επιστήμονα και εφευρέτη του Internet, Τιμ Μπέρνερς-Λι.

Το NFT της δημοπρασίας περιλαμβάνει τα αρχικά αρχεία – με χρονοσήμανση – στα οποία περιέχεται ο πηγαίος κώδικας γραμμένος από τον Μπέρνερς-Λι, μία εικονογραφημένη απόδοση του κώδικα, μία επιστολή γραμμένη από τον Μπέρνερς-Λι για τον κώδικα και τη δημιουργία του καθώς και ένα ψηφιακό «πόστερ» με τον πλήρη κώδικα. Όλα αυτά θα φέρουν την ψηφιακή υπογραφή του Μπέρνερς-Λι.

«Τα NFT, είτε πρόκειται για έργα τέχνης είτε για ψηφιακά αντικείμενα όπως αυτό, είναι οι πιο πρόσφατες παιχνιδιάρικες δημιουργίες σε αυτόν τον κόσμο και τα πιο κατάλληλα μέσα ιδιοκτησίας που υπάρχουν», είχε δηλώσει όταν ανακοίνωσε τη σχετική δημοπρασία το Μπέρνερς-Λι. «Είναι ο ιδανικός τρόπος για να συσκευάσετε τις ρίζες πίσω από τον Ιστό», κατέληγε η δήλωσή του.

Πάντως δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις για τον πλειστηριασμό και αν αυτός συμβαδίζει με «τις αξίες του διαδικτύου». Απαντώντας σε αυτές τις επικρίσεις ο Τιμ Μπέρνερς-Λι δήλωσε στον Guardian ότι «δεν πουλάω καν τον πηγαίο κώδικα, πουλάω μία εικόνα που δημιούργησα με τη γλώσσα προγραμματισμού Python, που δημιούργησα και πάλι ο ίδιος, για το πώς ο πηγαίος κώδικας θα έμοιαζε εάν τον κολλούσαμε σε έναν τοίχο και όλο αυτό είναι υπογεγραμμένο από μένα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI