Σε θρίλερ εξελίχτηκε τελικά η συνάντηση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+, καθώς η πληροφορία περί προκαταρκτικής συμφωνίας των μελών, με βάση το deal των δύο «μεγάλων», ήτοι Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται πως τελικά… σκάλωσε με αποτέλεσμα η συνάντηση και η επίτευξη ή όχι συμφωνίας να μετατεθεί για αύριο

Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, η προκαταρκτική συμφωνία αφορούσε μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο. Αύξηση που θα ερχόταν σε συνέχεια της απόφασης που υπήρχε ήδη, προσθέτοντας στην αγορά περίπου δύο εκατ. βαρέλια την ημέρα, μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, αφήνοντας έτσι προς συζήτηση την στρατηγική που θα υιοθετηθεί από τον Αύγουστο.

Αν και οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη παραμένουν συγκεχυμένες, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο διαφορετικές πηγές ανέφερε πως η συμφωνία καθυστέρησε μετά από ενστάσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποτέλεσμα τελικά η συζήτηση να μετατεθεί για αύριο. Δεν είναι σαφές που εντοπίζονταν οι ενστάσεις των ΗΑΕ, αν δηλαδή αφορούσαν την παράταση της συμφωνίας για περαιτέρω σταδιακή αύξηση της παραγωγής ή το ύψος της ημερήσιας αύξησης.

Σε κάθε περίπτωση με τα επίπεδα ζήτησης να συνεχίζουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με τα επίπεδα προσφοράς, δημιουργώντας ένα έλλειμμα που οι αναλυτές υπολογίζουν πως μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα φτάσει τα 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι τιμές θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, όπως έκαναν το τελευταίο διάστημα, όπως έκαναν και σήμερα.

Η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% φέτος και μάλιστα σήμερα εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τρία χρόνια. Το Brent βρίσκεται στα 75,45 δολάρια το βαρέλι, αν και νωρίτερα είχε ξεπεράσει και το όριο των 76 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό WTI στα 75,45 δολάρια. Συνολικά από τις αρχές Ιουνίου, τα κέρδη του Brent ξεπερνούν το 8% και του WTI το 10%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές