Το γάντι που έριξε χθες ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, κατά την τελευταία ημέρα παραμονής του στο πόστο, προς τους συναδέλφους του σήκωσε σήμερα ο ίδιος ο διοικητής της BoE, σπεύδοντας να απορρίψει και να αποδομήσει τα όσα είπε ο Άντι Χαλντέιν για τον κίνδυνο που διατρέχει η Βρετανία από τον υψηλό πληθωρισμό.

«Είναι σημαντικό να μην αντιδράμε υπερβολικά στην πρόσκαιρη ισχυρή ανάπτυξη και πληθωρισμό, ώστε να βεβαιωθούμε πως η ανάκαμψη δεν θα υπονομευτεί από μια πρόωρη σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών» τόνισε ο Άντριου Μπέιλι κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του, στο δημαρχείο του Λονδίνου.

Μάλιστα, απαντώντας στα… καρφιά του Χαλντέιν, ο οποίος προειδοποίησε τους συναδέλφους του στο συμβούλιο της BoE πως πρέπει άμεσα να μετατοπίσουν το κέντρο βάρος της προσοχής τους από την τόνωση της οικονομίας στη σταθερότητα των τιμών, για να μην… τρέχουν μετά, ο κ. Μπέιλι ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο δεν… σφυρίζει ανέμελα όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός και επέμεινε στην επίσημη θέση της Τράπεζας πως η άνοδος των τιμών θα είναι προσωρινή.

Βέβαια, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας παραδέχτηκε πως η BoE υποτίμησε το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας με την άρση των περιοριστικών μέτρων, που μαζί με την εκτίναξη της ανάπτυξης έφερε εκτίναξη των τιμών. Όμως, επανέλαβε πως όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Τράπεζα παραπέμπουν σε μια πρόσκαιρη και όχι επίμονη άνοδο του πληθωρισμού.

«Έχουμε αναπτύξει τους λόγους για τους οποίους περιμένουμε πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή. Οι λόγοι αυτοί είναι καλά στοιχειοθετημένοι, δεν βασίζονται σε μια αόριστη ελπίδα» τόνισε ο κ. Μπέιλι, εξηγώντας πως, σε κάθε περίπτωση, η BoE παρακολουθεί τον πληθωρισμό «πολύ προσεκτικά» και πως αν διαπιστώσει πως οι πληθωριστικές πιέσεις εμμένουν είναι έτοιμη να αντιδράσει με κάθε εργαλείο που έχει στα χέρια της.

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% το Φεβρουάριο και κατά 2,1% τον Απρίλιο, ενώ η Τράπεζα κατά την τελευταία αναθεώρηση των στοιχείων της, πριν λίγες ημέρες, προέβλεψε πως ο δείκτης θα «κλείσει» λίγο πάνω από το 3% τη φετινή χρονιά. Αντιθέτως, ο Χαλντέιν στις χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 4%, φέρνοντας τη χώρα σε επικίνδυνο σημείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή