Σχέδια για την έκδοση νέου ομολόγου βιωσιμότητας κάνει η ΔΕΗ, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από την S&P.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εισηγμένη μετά το report του χρηματοοικονομικού οίκου έχει σηκώσει τα ραντάρ… και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να πραγματοποιήσει άλλη μία έξοδο στις αγορές. Και μάλιστα πριν καλά, καλά καταλαγιάσει ο θετικός αντίκτυπος που προκάλεσε η έκδοση του πρώτου ομολόγου βιωσιμότητας τον Μάρτιο, με το οποίο η εταιρία άντλησε συνολικά 775 εκ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η εταιρία δεν αποκλείει την επανάληψη του εγχειρήματος με την έκδοση κι άλλου ομολόγου με το οποίο σκοπεύει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 200 με 300 εκ. ευρώ. Θυμίζουν επίσης, πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης έχει κάνει γνωστό ότι η εταιρία όταν θα επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές θα το πράττει μόνο με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προσελκύουν επενδυτές που στοχεύουν στη χρηματοδότηση εταιριών με επιχειρηματική στρατηγική την ανάπτυξη τους στην «πράσινη» οικονομία αλλά και τη σαφή εφαρμογή των κριτηρίων ESG.

Πάντως η ΔΕΗ και πριν την τελευταία αναβάθμιση της από την S&P είχε αξιοποιήσει και ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο για την μείωση του κόστους δανεισμού και την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας. Ο λόγος για τις τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Η δημόσια εταιρία με τον τρόπο αυτό πέτυχε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 520 εκ. ευρώ.

Από τη μικρή τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της διάρκειας 60 ημερών έβαλε στα ταμεία της 200 εκ. ευρώ και από τη μεγάλη 90 ημερών όπως ανακοίνωσε χθες πρόσθεσε άλλα 320 εκ. ευρώ.

Όπως πρόσφατα σημείωσε ο κ. Στάσσης η ΔΕΗ χάρη στο turnaround και την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης κόστους αλλά και τη χάραξη στρατηγικής εισόδου στην «πράσινη» ενέργεια έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος και το κόστος δανεισμού. Για το 2020 μειώθηκε κατά περίπου 400 εκ. ευρώ, ενώ βελτιωμένος ήταν και ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA. Αυτό το 2020 ήταν 3,7 όταν το 2019 ήταν στο 11!.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια